IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко краткосрочна ще бъде глобалната инфлация?

Твърдото говорене на Фед изтри усмивката на инвеститорите на пазара на акции, но тези на пазара на облигации изглежда са по-малко уплашени

19:46 | 09.09.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите започваха да вярват, че инфлацията ще спадне през следващата година, като заплахата от икономически спад ще бъде достатъчна, за да свърши работата по ограничаване на цените. С въздишка на облекчение те започнаха да се надяват, че всичко това ще се случи навреме, за да се избегнат много по-високи лихви и дълъг и дълбок спад, пише за Financial Times сър Джон Редууд, главен глобален стратег на Charles Stanley.

Те дори заложиха на вероятността Федералният резерв на САЩ и други централни банки в началото на следващата година да намалят лихвите, за да предотвратят рецесия.

Но Джей Пауъл, председателят на Фед, използва речта си на конференцията на централните банкери в Джаксън Хол, Уайоминг, за да се опита да погребе тази идея.

Говореше кратко, но категорично. Той даде да се разбере, че Фед има само една цел, намаляването на инфлацията. Цените ще се повишат и ще останат по-високи, за да се постигне това. Процесът може да причини известни икономически щети, но за Федералния резерв това е необходимата цена, за да се предотврати вкореняването на инфлацията в поведението на работодатели, служители и потребители.

Това твърдо говорене изтри усмивката на инвеститорите на пазара на акции, тъй като те разбраха, че това означава стагнация на оборота и спадащи маржове на печалба.

Инвеститорите на пазара на облигации изглежда бяха по-малко уплашени, като от действията им изглеждаше, че все още смятат, че инфлацията ще спадне през следващата година и няма да са необходими по-нататъшни значителни повишения на лихвените проценти по дългосрочния държавен дълг на САЩ.

САЩ са в по-силна позиция от по-голямата част от останалия демократичен свят, защото сами задоволяват нуждите си от газ и произвеждат голяма част от петрола и другата енергия, от които се нуждаят.

Борбата на президента Джо Байдън срещу инфлацията се съсредоточи около цената на моторното гориво, като тя вече се понижи доста, тъй като цените на суровия петрол спаднаха. Той е по-малко загрижен за знаците, че някои увеличения на заплатите достигат нови високи нива, тъй като симпатизира на организирания труд във време на криза с издръжката на живота.

В Европа възможностите за избор са категорично по-трудни. Инфлацията все още се покачва главно поради шеметното повишаване на цената на енергията. Междувременно икономическото забавяне вече е ясно изразено, особено в Германия и Италия, тъй като потребителите усещат влиянието на цените на газа и електроенергията.

Вярно е, че спирането от страна на Путин на значителна част от доставките на газ за Европа под предлог, че трябва да се поддържат тръбопроводите или за да бъдат наказани страните, че на приемат търговските условия на Русия, добави значително към икономическото напрежение.

Също така е вярно, че Европа така или иначе щеше да има енергийни проблеми през предстоящата зима, тъй като нейната политика за бърз преход от изкопаеми горива към възобновяеми източници започна да намалява наличността на енергия.

Европа се сблъсква с високи и нарастващи цени на енергията, които отнемат все по-голям дял от доходите, оставяйки перспектива за намалено търсене, понижени печалби и по-ниска заетост от неенергийни покупки. Енергийната криза също така увеличава разходите за повечето продукти и услуги, тъй като те се нуждаят от енергия.

Разрешаването на енергийните проблеми на Европа ще отнеме време. Ужасната война в Украйна продължава без изгледи за обозрим мир. Репутацията на Русия като надежден търговски партньор отдавна е накърнена, така че необходимостта за диверсификация от руския газ остава.

В резултат на това Европа е изправена пред повече от една зима, в която трябва да приеме удара върху стандарта на живот от скъпата енергия, необходимостта от ограничаване на потреблението на енергия и стагфлацията. Докато Китай страда от горещо лято, от суша и от твърдата си анти-Covid политика, световната икономика се надява САЩ да лидират.

Пазарите все още може да получат своето лихвено понижение през следващата година, но преди да стане това трябва да видим дали Фед ще бъде доволен от работата си относно инфлацията.

Очаквам по-добри възможности за инвестиране на кеша във виртуалния портфейл на FT. Наближава времето, когато ще се предлага по-добра възвръщаемост по облигациите с по-дълъг срок. Когато пазарите и Фед сметнат, че инфлацията е под контрол, тези инвестиции ще изглеждат привлекателни. Американските ДЦК предлагат най-добрия потенциал, като се има предвид нивото на лихвите в САЩ и по-силната позиция на страната в енергетиката. Трябва да видим още забавяне на икономиката, преди допълването на портфейла с акции да стане задължително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още