IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Стойков: Очаквам пазарните лихви да са към 2% до края на 2025 г.

Какви ще са инвестиционните намерения след понижението на лихвите през тази година извън реториката, коментира управляващият директор на Alaric Securities

17:56 | 04.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-важни за инвеститорите ще се числата на инфлацията и как тя се разпределя в различните сектори. За нея монетарните модели показват, че ще падне под 2% тази година. През март би било "разумно решение" за първо понижение на лихвите от страна на Фед. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Николай Стойков, управляващ директор на инвестиционната компания Alaric Securities.

"Пазарът е относително доста сигурен и е прав да очаква понижение не само в САЩ, но и в Европа", прогнозира инвестиционният консултант и съобщи, че пазарите очакват общото понижение на лихвения процент за тази година да е 1% в САЩ и 0,75% в ЕС.

Според него краткосрочните лихви ще клонят по-скоро към 2% до края на следващата година, докато пазарните участници очакват те да спаднат от 5,25% до 3%.

По думите му намеците от Федералния резерв през декември, че е възможна промяна на позицията за "високи лихви за дълго време" към намаляване на лихвените проценти предизвикаха много доброто представяне на пазарите в края на 2023 г. Стойков припомни, че последваха изказвания на членове на Фед, чиято цел беше да успокоят ентусиазма на инвеститорите и предотвратят възможността за появата на балони.

В борсови си анализ Стойков посочи, че спадовете при акциите и облигациите в първите дни на новата година не са сигнали за настъпваща корекция след ралито през ноември и декември. „Активите най-вероятно ще възвърнат изгубените позиции до края на януари, а спадането в тандем потвърждава тенденцията от последните две години два вида активи да се движат в по-близка корелация. Портфолиото 60/40 продължава да бъде най-стабилното решение за инвестиции в дългосрочен аспект“, смята инвестиционният консултант.

В коментар за лошото начало на годината в технологичния сектор Стойков потвърди, че оценките на големите компании не са толкова високи на фона на качеството на компаниите. "Не съм негативно настроен, но е възможно през 2024 г. те да не бъдат толкова добре представящи се спрямо останалия пазар, допусна инвестиционният консултант.  – Откриват се нови възможности за инвестиции в акции на стойността спрямо тези на растежа, особено при настоящите оценки."

Стойков посочи, че европейските и азиатските акции запазиха дългосрочния тренд през миналата година за изоставане от американските, като по думите му до голяма степен това се дължи на корпоративното управление.

Излизат ли от "любимите" акциите на растежа за сметка на тези на стойността? Ще се промени ли инвеститорският интерес? Какво може да се случи на развиващите се пазари и какви други възможности за инвестиции ще има през 2024 г. може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още