IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията на Байдън предлага регулаторите да затегнат правилата за средните по големина банки

Вашингтон иска въвеждане на изисквания за ликвидност за банките с активи между 100 млрд. и 250 млрд. долара и ежегодни по-прецизни стрес тестове

22:01 | 30.03.23 г.
Снимка: Philip Pacheco/Bloomberg
Снимка: Philip Pacheco/Bloomberg

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън призовава регулаторите да затегнат правилата за средните по големина банки.

Това е поредната стъпка на властите в страната в отговор на банковата криза, която доведе до фалит на два регионални кредитора, съобщава Bloomberg.

В четвъртък Белият дом призова федералните банкови агенции, съвместно с Министерството на финансите, да въведат серия от промени за затягане на правилата. Нито една от мерките не изисква одобрение от Конгреса, казва се в изявление на Белия дом.

Промените включват въвеждане на изисквания за ликвидност за банките с активи между 100 млрд. и 250 млрд. долара – категорията, в която е фалиралата Silicon Valley Bank, както и подобрени стрес тестове, които да се провеждат всяка година.

Байдън търси инструменти за допълнително успокояване на банковата криза и предотвратяване на нов банков фалит.

Служител на Белия дом, който е информирал репортерите за съобщението, коментира, че в крайна сметка ще зависи от регулаторите да въведат мерките, но че администрацията е разговаряла с техни представители при подготовката на своите предложения.

Междувременно председателят на Федералната резервна банка на Бостън Сюзън Колинс каза, че банковата система е стабилна и са необходими повече увеличения на лихвените проценти, за да се намали инфлацията.

„Инфлацията остава твърде висока и последните индикатори затвърждават мнението ми, че има още работа за вършене, за да се свали инфлацията до целта от 2%, свързана с ценовата стабилност“, коментира Колинс в четвъртък на конференция, организирана от Националната асоциация за бизнес икономика във Вашингтон, предава Bloomberg.

Коментарите на Колинс са същите като на други служители на Фед от последните седмици. Миналата седмица Федералният резерв на САЩ повиши основния си лихвен процент с 25 пункта и каза, че може да е оправдано известно допълнително затягане на паричната политика.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл по-рано намекваше за по-бързи ръстове на лихвите, но намеренията явно се промениха след срива на Silicon Valley Bank.

Сюзън Колинс, която не гласува за решенията за паричната политика тази година, посочва, че гледа на повишенията с четвърт пункт като на „подходящ“ темп, с който лихвите да се доведат до ниво, което да ограничи инфлацията.

В петък ще бъдат публикувани данните за инфлацията в САЩ. Очакванията са статистиката да покаже, че ценовият натиск се е увеличил повече от два пъти спрямо целта на Фед през февруари.

В отговор на въпроси след изявленията си Сюзан Колинс коментира, че Фед може успешно да намали инфлацията, без да предизвика рецесия. Въпреки това тя каза, че ще е необходимо известно покачване на безработицата, за да се постигне това.

Тя признава, че проблемите на банките добавят повече несигурност към икономическите перспективи, но отбеляза, че по-строгите стандарти за кредитиране могат по-късно да намалят необходимостта от допълнителни увеличения на лихвите.

„Въпреки че банковата система остава силна и устойчива, последните развития вероятно ще накарат банките да възприемат малко по-консервативна перспектива и да затегнат стандартите за кредитиране, като по този начин ще допринесат за забавяне на икономиката и намаляване на инфлационния натиск“, каза Колинс в подготвената си реч. „Тези развития може частично да компенсират необходимостта от допълнителни увеличения на ставките“, допълва тя.

Очакванията са лихвените нива в САЩ да се повишат до 5,1% през тази година. Това предполага, че ще има още едно увеличение с четвърт пункт през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още