IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокатите на Банкман-Фрийд искат присъда от не повече от 6 години и половина

Според тях тя би била справедлива и ще го върне бързо към продуктивна роля в обществото

10:34 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрийд трябва да лежи в затвора не повече от 6 години и половина за ръководенето на измамна схема, довела до фалита на криптоборсата му – това са заявили адвокатите му пред съдия, който трябва да произнесе присъдата на 28 март, съобщава Bloomberg. В края на ноември СБФ, както е известен, бе признат за виновен по обвиненията срещу него и го грози затвор от до 20 години по някои от най-тежките обвинения.

Адвокатите на 31-годишния бивш милиардер направиха препоръките си пред съдия Люис Каплан в документ от 98 страници. Той включва писма от привърженици на Банкман-Фрийд, включително родителите му и активисти за обществено здраве от Африка във връзка с благотворителната му дейност.

В рамките на федералните препоръки за издаване на присъди, които взимат предвид „благотворителната дейност на Сам и подпомагането на други“, издаването на присъда, която да го върне „бързо към продуктивна роля в обществото, би била достатъчна, но не по-голяма от необходимото“, се казва в документите на защитата.

Според адвокатите „справедлива присъда“ би била в диапазона 63-78 месеца.

Те също така препоръчват да не се иска от него плащането на обезщетения или конфискация на активи, тъй като никоя от определените за това сметки не е била за лична облага.

Прокуратурата разполага с време до 15 март да даде отговор на защитата.

От службата по пробацията на САЩ са поискали присъда от 100 години, посочват още адвокатите, наричайки предложението „гротескно“ и „варварско“.

Миналия месец СБФ нае Марк Мъкейси, бивш федерален прокурор с опит в защитата на престъпници с „бели якички“. В края на миналата година той осигури 4-годишна присъда за основателя на Nikola Тревър Милтън – доста по-малко от 11-те години, искани от обвинението. Това стана в същия съд, където ще бъде обявена присъдата и на Банкман-Фрийд.

Писма от психиатри, включително експерт по аутизъм, също са били включени в документите. Досега по време на делото не е ставало дума за аутизъм, но диагностицирането на СБФ със синдром на дефицита на внимание и хиперактивност (ADHD) бе засегнато. Адвокатите му дори се оплакаха няколко пъти, че Банкман-Фрийд е имал трудности да получава лекарствата си в затвора.

Засега няма очаквания той да получи присъда, подобна на някои от най-тежките санкции срещу престъпници „бели якички“. Американският милионер Шолам Вайс бе осъден през 2000 г. на 845 години затвор за рекет и измама, свързана с фалита на National Heritage Life Insurance Co. По-късно присъдата му бе намалена с указ на президента Доналд Тръмп. Бърни Мадоф почина в затвора, излежавайки присъда от 150 години за своята Понци схема на стойност 20 млрд. долара.

Според експертите обаче СБФ може да получи поне десетилетие зад решетките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още