IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за задаващата се фискална аскетичност в Европа

Шансовете страните от Г-20 да саботират световната икономика с фискални съкращения през тази година са малки

15:12 | 18.06.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
Митове за задаващата се фискална аскетичност в Европа

Ако някой си е помислил, че в глобалната икономическа политика е настъпила съществена промяна след последната среща на Г-20, която се проведе в Южна Корея през този месец, силно се е заблудил.

Финансовите министри на страните от Г-20 действително се ангажираха да преустановят кейнсианските разходи, които повишават още повече бюджетните дефицити. Планираните от тях фискални съкращения обаче далеч не са така страшни, колкото мнозина се опасяват, пише в анализ на The Economist.

Икономистите от кейнсианската школа бяха втрещени от новината, че фискалното стимулиране няма да се използва повече, за да се подпомага възстановяването на икономиката. Един от най-популярните им представители – нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман, заяви, че съкращенията на бюджетните дефицити ще спре крехкото икономическо съживяване и ще осъди на дефлация богатите страни.

В своя блог той обрисува решението на Г-20 като „върховната лудост“ на европейските политици.

Много по-тревожна от бюджетните икономии обаче е опасността от недостатъчна структурна реформа на страните със сериозни фискални дефицити. Освен това заплануваната фискална строгост няма да влезе в сила преди следващата година в повечето европейски страни, което означава, че на този етап тя не е заплаха за икономиката.

Логиката на Пол Кругман разбира се е донякъде разумна. Незабавни и драконовски мерки за намаляване на бюджетните дефицити биха навредили на световната икономика заради бавния растеж и лошия пазар на труда. Историята показва, че преждевременното и рязко затягане на фискалната политика може да си има своите тежки последици, както се случва в САЩ през 1937 г. и в Япония през 1997 г.

За щастие, реториката на Г-20 е много по-строга, отколкото планираните в действителност мерки. Засега няма признаци, че напредналите страни са готови за незабавни и колективни икономии. Дори обратното – в САЩ все още се обсъжда възможността за отпускане на втори, по-малък пакет, за стимулирането на икономиката. Дори и Европа, където призивите за намаляване на дефицита са най-силни, в краткосрочен план ще се предприемат съвсем скромни мерки в тази насока.

Гърция, Испания, Португалия и Ирландия са изключение и ще трябва да прибегнат все пак до значителни съкращения в краткосрочен план заради натиска на финансовите пазари. Но ако се изключи Испания, то останалите три икономики са сравнително малки. Така Испания е единствената по-голяма страна, която планира фискални съкращения от над 1% от БВП през тази година.

Германия, която настоява за строги икономии, вдигна много шум около поредицата от съкращения, които представи през този месец. Истината обаче е, че те съвсем на са толкова екстремни и си вървят ръка за ръка с продължаващите разходи за стимулиране на икономиката. В резултат на това вместо да се свие, бюджетният дефицит на страната ще се увеличи през тази година. Планът на правителството е той да започне да пада чак от 2011 г., като планираната редукция е само 0,4% от БВП.

Освен това икономиите в Германия не само са сравнително малки, но са и напълно разумни, защото част от съкращенията ще са на разходите във военния и социалния сектор.

Великобритания също се заканва да направи драматични съкращения на държавните разходи, но те няма да започнат преди 2011 г. Освен това както в еврозоната, така и във Великобритания, централните банки ще могат да противодействат на фискалното затягане чрез запазване на либерална парична политика за по-дълго.

В крайна сметка един спокоен поглед към данните показва, че шансовете страните от Г-20 да саботират световната икономика с фискални съкращения през тази година са малки. По-голямо притеснение е не дали икономиите ще бъдат достатъчно строги, а дали управляващите няма да пропуснат възможността да направят така необходимите структурни реформи, които да помогнат на икономиките в бъдеще.

На първо място правителствата на богатите страни не са достатъчно решителни за важни реформи, като повишаването на пенсионната възраст например. Това ще подобри състоянието на публичните финанси в средносрочен план без да навреди на потреблението на този етап. В Европа регулаторната реформа е от съществено значение за подобряване на перспективите за растеж както в по-разточителните, така и в по-спестовните страни. Германия например трябва да увеличи дела на сектора на услугите и вътрешното потребление, докато Испания и Гърция трябва да намалят броя и да улеснят уволнението на служители от държавния сектор.

Докато са в настроение за трудни икономически решения, правителствата трябва да разширят хоризонта на своите мерки по такъв начин, че да подсигурят стабилна икономика в дългосрочен план. Защото бързият растеж на икономиката в крайна сметка е най-сигурният и добър път към по-добра фискална перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
"USA i EU shte prodaljat da nalivat pari, zashtoto ina4e shte falirat, a Kitai shte prodalji da kupuva nape4atanite hartiiki, pak po sashtata pri4inaI taka dokato na kitaitsite im pisne da ba4kat za USA i EU, koeto edva li shte stane skoro " И? Изкупуват ги с техните хартийки...и? Наливането на пари ще *** мамата на тези "икономики".Ами да се вземат в ръце, че аман от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
"Защото бързият растеж на икономиката в крайна сметка е най-сигурният и добър път към по-добра фискална перспектива." Грешка. Неизкривеният, комплексен растеж, ориентиран не толкова към разходи, а към структурно развитие.Другото е пътят към поредната, още по-дълбока, криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
rogers
преди 13 години
Пак Кругман смешника - тоя не разбра ли че неговите идея действат само краткосрочно докато има кой да дава заеми. Вярно е че като се съкращават разходите ще има дефлация краткосрочно - но това е полезно, защото с инфлацията наказваш всички а с дефлацията наказваш само тези които не са били ефективни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Dror
преди 13 години
ne savsemima razlika spriamo tova koeto stana v BG prez 90'USA i EU shte prodaljat da nalivat pari, zashtoto ina4e shte falirat, a Kitai shte prodalji da kupuva nape4atanite hartiiki, pak po sashtata pri4inaI taka dokato na kitaitsite im pisne da ba4kat za USA i EU, koeto edva li shte stane skoro
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Социализъм , драги зрители, видно от горната статия.Приказки и малко действия, подсолени със Кругман и кенсианци.Как никой не се провикна, че ще се харчи толкоз, колкото икономиката изкарва. Другото е инфлация (преминавайки първо през свръх-задлъжняване и после печатане на пари, за да се изтрият дълговете).Така нярода ще обере пешкира, а политиканите ще бъдат умни и богати, дори и да не са на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 13 години
Toва, което не разбираш, Гари е, че Кругман е американец. Америка е държавата, която в момента харчи като за световно и се оправдава с рецесията и кризата. Лихвите на ФЕД са 0% от Декември 2008. Освен това, на Америка и трябва и някой друг най-сетне да започне да консумира китайските ***, а не да отиват само в САЩ. Затова се фалшифицират поголовно всякакви данни само и само лихвите да се държат ако може вечно на 0%. Това, заедно с многобройните принтери в наличност неизбежно /и съвсем желано/ сваля стойността на долара, от което печелят всички в задокеанската страна. А на Америка никой не може да противоречи. Така че каквото и да става в Европа, еврото ще е силно , просто защото никой няма сила, воля и възможности да тропне с юмрук по масата и да накара Трише да свали лихвите на 0. Нито пък Америка да натисне малко *** на газта. А ББ нищо не може да харчи защото няма, а на Бг никой не дава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
Казва че растежа ще падне ако се започне със затягаща политика. Което е напълно вярно. Все пак и на най-големия *** е ясно че държавата може както да стимулира така и да охлажда икономиката си. И ако реже разходи или вдига данъци то това със сигурност охлажда икономиката. но ако икономиката не е прегряла - както е в момента то рестриктивната политика води до рецесия. Не виждам нищо неясно или грешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
Тоя Кругман що не вземе да се гръмне най-после? Ако държавите съкращавали разходите си, те съботирали световната икономика??? Е може ли такова нещо да го каже умен човек, пък бил той и кейнсианец. И какви *** са му дали и нобелова награда на тоя? Ама и вие от *** докога ще лансирате чрез сайта си такива *** идеи. Той Б.Б. само това чака - дай да харчим всичко пък след нас и потоп. Щото някакъв си Кругман казал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още