IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде да инвестираме до края на годината?

Според 350 анализатори, запитани от Ройтерс, правилният избор са пазарите в страните с развиващи се икономики, с изключение на Китай

09:41 | 17.09.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Къде да инвестираме до края на годината?

Повечето фондови пазари в страните с развиващи се икономики ще приключат 2010 г. с много по-силни печалби от борсите в по-богатите държави. Това сочи проучване на Ройтерс, според което само пазарите на Япония и Китай ще завършат годината с двуцифрено понижение.

Взимайки предвид забавящите се темпове на икономическо възстановяване и мерките за ограничаване на държавните разходи, прилагани в редица страни, над 350-те анализатори, участвали в изследването, са ревизирали в низходяща посока очакванията си за представянето на основните борси спрямо прогнозите от юни.

Най-забележимо е покачването на песимизма по отношение на Страната на изгряващото слънце. Проведено преди намесата на Японската централна банка на валутните пазари от сряда, проучването показва средни очаквания за цели 12% спад на основния борсов индекс Nikkei 225. В началото на лятото прогнозите бяха за растеж на индикатора от 6,7 на сто спрямо 2009 г.

И докато Бразилия, Индия и Русия захранват оптимизма, с нелошо представяне в изследването може да се похвали и американският пазар. Въпреки притесненията за силата на възстановяването в Америка Wall Street има далеч по-позитивен образ в очите на анализаторите спрямо много други развити пазари.

„Някои от икономическите данни, които излязоха, не отмениха напълно страховете за двойна рецесия, но със сигурност в голяма степен ги разсеяха“, коментира Тобиас Левкович, който е начело на инвестиционното звено за САЩ на Citigroup.

Очакванията за Dow Jones Industrial Average и за Standard & Poor’s 500 са за ръстове от 5-6%.

От своя страна, индексите в Европа ще бележат плавно покачване до края на годината, подобно на акциите в Австралия и Канада, става ясно още от прогнозите в изработения доклад. Само италианският FTSE MIB изглежда, че ще завърши годината на отрицателна територия, смятат анализаторите.

Индексът на държавите с развиващи се икономики далеч превишава представянето на пазарите в останалите части на света.

Китайските акции обаче са голямото изключение от този тренд. Широкият китайски индекс Shanghai Composite, който се извиси с около 80 на сто през 2009 г., ще заличи около една пета от стойността си през тази година.

Китайските компании пострадаха от опитите на правителството да охлади прегряващата икономика в страната, основно чрез стриктни правила за контрол на недвижимия сектор и чрез затягане на ликвидността.

Най-перспективният пазар до края на годината се очертава да е руският, обединяват се анализаторите, участвали в допитването. В същото време обаче той е и най-рисковият, се казва в доклада.

Според експертите индексът RTS може да спечели над 18% от сегашния момент до края на годината, а увеличението му до средата на 2011 би могло да достигне 33 на сто. Подчертава се обаче, че руската борса в голяма степен се движи под влиянието на външни сили и зависи от волатилността на петролния пазар.

В Индия BSE Sensex би трябвало да продължи ръста си, макар и с по-бавни темпове. Очакванията на анализаторите са индикаторът да нарасне с 3 на сто до края на годината и с 11% до средата на 2011 г.

Подобни ще са представянията и на южноафриканския JSE Top-40, както и на бразилския Bovespa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
emerge пазарите са безкрайно несигурни и повечето капитали отиват в няколко контролирани от правителството компании - единствено те носят печалба.емрге пазарите страдат от хронична липса на ликвидност. БГ е също такъв пазар, в кой БГ компании бихте инвестирали и кой от компаниите носят (и винаги са носили) печалба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Pitashtia
преди 13 години
Просто Китай е подценен, а САЩ силно са надценени. Следователно далаверата е да се продава на американския и да се купува на китайския. Следващите 15-20 години Китай ще станат развита икономика с високи заплати и намаляващи трудови ресурси заради политиката на едно дете. Тогава ще влязат в криза заедно САЩ и тихоокенската икономика ще се срине, а доларът ще престане да играе ролята на световни пари.Намираме се в хронична криза, в промяна, която обръща тенденцията богатите държави да стават по-богати. Светът тръгва към изравняване на икономическото развитие и криза за развитите икономики, които освен това имат и демографски проблеми. Глобализация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
all_trader
преди 13 години
въпросът е не къде , а в какво ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още