IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Италия трябва да преструктурира дълга си сега

Ако допуснем същата грешка като с Гърция и загубим още една година в опити да предотвратим неизбежното, преструктурирането ще е по-скоро неконтролируемо, посочва икономистът

15:35 | 29.11.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
Рубини: Италия трябва да преструктурира дълга си сега

Италианският публичен дълг трябва да бъде редуциран веднага до не повече от 90% от БВП на страната, от сегашните 120%. Това може да бъде направено като на инвеститорите се предложат две опции: да заменят италианския дълг, който притежават с нови облигации с удължен матуритет от 20- 30 години и купон, при който настоящата нетна стойност (NPV) пада с 25% за периода на изплащане, или със сконтови облигации с 25% по-ниска номинална стойност.

Двете опции трябва да бъдат предложени без допълнителни гаранции в стил Брейди облигациите, които единствено увеличиха дълговете на Гърция. Първата опция може да се окаже по-привлекателна за банките и застрахователните компании, които държат облигациите до матуритет.

Тази опция би позволила на финансовите институции за известно време  да не отчитат загуби, което пък ще им предостави повече време за рекапитализация. Зад това предложение не се крие идеята, че банките заслужават субсидии, а опасността, че кредитната криза, чийто ефект вече наблюдаваме, би се влошила дори още повече при евентуално рязко свиване на балансите на засегнатите институции.

Сега е моментът италианският дълг да се преструктурира по контролируем начин, а не да правим безплодни опити да избегнем фалит.

Трябва също да се вземе решение да се спрат плащанията за инвеститори, които не участват в сделката, дори това да предизвика изплащане на кредитни суапове за зашита от фалит (CDS).

Вместо да губим оскъдните ресурси (които за момента не са достатъчни да гарантират финансовата стабилност на Италия дори за следващите 3 години), в опити да предотвратим неизбежното, те трябва да бъдат използвани за едно контролирано преструктуриране.

Но дори преструктурирането на италианския дълг няма да реши проблемите с рецесията, липсата на конкурентоспособност и огромния дефицит по текущата сметка на страната. Решаването на тези проблеми изисква реална девалвация и това означава Италия и други страни да напуснат европейския валутен съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Спасяването на Гърция, Италия, еврото - всичко това е само реакция на следствията от фундаменталния проблем. За момента, падението и в Европа, и в САЩ, е пълно. В САЩ с лека ръка вземат нови заеми, които сами финансират с ново печатане, дългът расте лавинообразно, а доларът губи статута си на глобална валута. А в Европа се обсъждат всевъзможни мерки, свързани с допълнително потискане на икономиката, в името това някой текущо да плати сметката. Замислят се нови данъци, ново фискално управление, ново европейско правителство, единни облигации и пр. Т.е. все инструменти, свързани с това да намерят някакви пари от някъде за правителствата. А не да заставят правителствата да ограничат сами себе си, и масата от социал-консуматори зад себе си. Т.е. казано накратко, така както държавата до момента създаде фундаменталните дисбаланси, създали кризата, така тя и в момента продължава да има про-кризисно действие. Истината за глобалната криза е, че за да излезем от нея, се изисква глобално самоопомняне, и връщане към ценностите на елементарното, нормално и логично мислене. Засега няма признаци на подобна промяна в значителни мащаби, макар че някои отделни умове, имат проблясъци за обективната истина. Т.е. бъдещето е в ръцете на неуправляемата стихия и случайността......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още