IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовият шок за световната икономика

Енергийната криза се превръща във въпрос на оцеляване за много компании, а цените на петрола, газа и въглищата достигат рекордни нива

21:07 | 08.10.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Европа: упование на държавата

Защитата на климата - това също е дилема и за европейците. От една страна има строги  цели за намаляване на CO2, от друга страна - има избиратели, които директно наказват по-високите цени на енергията.

Има го например кръчмарят Роберто Товар от град близо до Мадрид. Когато пандемията отшумя, той си помисли, че е преживял най-лошото. Но тогава шефът на малък обект разглеждаше сметката си за ток всеки месец и започва да подозира, че най-лошото все още предстои. „Сега затваряме следобед от 16 до 19 часа“, казва Товар. „Тогава идват по-малко хора, а нарастващите цени на електроенергията правят още по-трудно постигането на печалба през това време“.

Той купи две енергийноефективни съдомиялни машини през август и по-рядко включва климатика. „Но това не помага много, цените продължават да растат“, оплаква се той. Испанските вестници бълват от седмици кофти заглавия: „Цената на електроенергията достига нови рекордни стойности“. Потребителите протестираха в няколко града, а правителството вече обяви, че ще се намеси на пазара на електроенергия, ще ограничи цените и ще отложи данъците.

Според организацията за защита на потребителите OCU сметката за електроенергия на средностатистическото испанско домакинство се е увеличила с 38% през септември в сравнение с предходната година. Според изчисленията на рейтинговата агенция Standard & Poor’s разходите за електроенергия в Испания вече представляват 8,4% от разполагаемия доход на домакинствата - повече отколкото във Франция (8,1) и Германия (6,4).

Само че - точно като сметките за електроенергия в Испания, и цените на енергията вероятно ще се повишат в цяла Европа през следващите няколко месеца. Тъй като Испания е само предшественик: Испанците усещат повишаването на цените на енергията особено бързо, тъй като цените на електроенергията не са определени за определен период от време, както в други страни, а се основават на дневните цени на спот пазара.

Ето защо френският президент Еманюел Макрон изпрати премиера си Жан Кастекс за интервю във вечерните новини на телевизионния канал TF1 по-рано този месец. След подновеното увеличение от 12,6% на 1 октомври „няма да има по-нататъшно увеличение на цената на газа", обеща Кастекс.

От януари цените на газа във Франция са се повишили с почти 60 процента. Без тарифната граница, според оценките на френския енергиен орган CRE, цените могат да се повишат с още 30% през зимата.

Френското правителство по-рано обяви, че почти шест милиона домакинства с ниски доходи ще получат „енергиен чек“ от 100 евро от държавата през декември, за да смекчат тежестта на енергийните разходи.

По отношение на електроенергията правителството в Париж възнамерява да ограничи следващото увеличение до четири процента, което следва да се случи в началото на 2022 г. - за да се противопостави на очакваното увеличение от дванадесет процента. Очаква се цените на газа във Франция да останат замразени до април. Причината, посочена от Кастекс: След отоплителния сезон „цената на газа ще падне“.

Датата през април може да има и политически произход: Франция ще проведе президентски избори следващата пролет. Макрон едва ли иска да се сблъска с темата за скъпата енергия в предизборната кампания. Правителството все още се ужасява от движението „Жълти жилетки“, което демонстрира преди три години срещу по-високите данъци върху бензина и дизела.

Франция приема ценовия шок като повод да постави някои основни въпроси в Брюксел. Анализът на проблема в Париж: Цената на електроенергията в Европа зависи твърде много от електроцентралите на газ. „Разделянето на цените на електроенергията и реалните производствени разходи е трудно за разбиране, особено във Франция, където производството на електроенергия е до голяма степен декарбонизирано поради преобладаващия дял на ядрената енергия и увеличаването на възобновяемите мощности", пише финансовият министър Бруно Льо Мер пред своите колеги от ЕС.

По-рано тази седмица Льо Мер представи идеите си на срещата на европейските министри на икономиката и финансите. Французинът се стреми към отделяне на цените на електроенергия и газ на вътрешния пазар. В допълнение, Брюксел трябва да класифицира ядрената енергия като екологична енергия. Обсъжда се и възможността за създаване на съвместни резерви за газ в Европа, като по-специално Испания и Португалия насърчават тези планове.

Държавните и правителствени ръководители на ЕС възнамеряват да обсъдят темата на срещата си на върха на 21 и 22 октомври. Мадрид води и кампания за европейско решение на проблема. Испанското правителство поиска от ЕК да сложи край на финансовите спекулации на пазара за сертификати за CO2 и да създаде обща платформа за 27-те държави членки, с която те заедно да купуват газ.

С това европейците също трябва да се отделят до известна степен от Русия, най-големият доставчик на природен газ в общността, която немалко в Европа обвиняват, че е съвместно отговорна за газовата криза.

Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=rvTm2HSu7SE..........Заявление Лаврова о ценах на газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
време е путин да си поиска газът да се заплаща в рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Газовият шок за световната икономика >> Деебилният шок, породен от лакомия за новонарисувани пари. Под бодрите вувузели на "журналистите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още