IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските технологични концерни доминират глобалните борси

Пазарната оценка в Северна Америка е значително по-висока, отколкото в Азия и Европа, става ясно от класация на EY

15:36 | 05.07.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Осем от десетте най-големи борсови компании в света са американски. Останалите две корпорации в Топ 10 са от Китай, става ясно от поредното проучване на консултантската компания EY, публикувано в петък. В Топ 100 пък има само две германски компании - SAP (52-о място) и Allianz (98-о място). В края на 2017 г. в класацията имаше шест компании от Германия. Сега ранглистата продължава да се доминира от Microsoft, Amazon, Apple и Сие.

Повечето от концерните в Топ 10 са от технологичния сектор. На 7-о и 8-о място са китайските Alibaba и Tencent – също технологични компании. 

Лидер е софтуерният гигант Microsoft с пазарна капитализация от  1,03 трлн. долара (към 27 юни), следван от Amazon с 938 млрд. долара и производителя на iPhone Apple (919 млрд. долара).

Компанията майка на Google Alphabet (747 милиарда долара) и Facebook (541 милиарда долара) заемат четвърто и пето място. За сравнение, SAP достигна пазарна стойност от около 161 милиарда долара.

„С цифровите бизнес модели американските компании успяха да уцелят тенденцията на деня“, обяснява Хуберт Барт, главен изпълнителен директор на EY за Германия, цитиран в прессъобщение. Със своите услуги и продукти корпорациите са революционизирали цели индустрии и продължават да генерират огромни печалби.

„Класическите индустриални групи обаче са в средата на процеса по преустройство и са изправени пред напълно нови конкуренти", казва Барт. 

Повечето компании: от IT-сектора

Съответно IT-секторът е най-силно застъпен в Топ 100: 24 компании са от информационните технологии, което е повече от преди половин година. 

Индустрията на потребителските стоки представлява 20 дружества, финансовият сектор - 19.

Северна Америка подчертава претенциите си да бъде център на световната икономика и в момента е дом на 58 от 100-те най-големи компании – с една повече, отколкото в края на 2018 г. Европа все още генерира 21 от водещите компании, докато в Азиатско-тихоокеанския регион са настанени 20 компании от Топ 100.

Пазарната стойност в Северна Америка - значително по-висока, отколкото в Азия и Европа

Докато компаниите от Топ 100  в Северна Америка в момента имат обща пазарна капитализация от 14,2 трилиона долара, стойността на азиатските компании в класацията е малко под 4 трилиона долара. Кумулативната оценка на най-добрите компании от Азия отдавна е надминала тази на големите европейски корпорации. Европейските компании са на стойност от 3,3 трлн. долара.

За най-скъпа европейска компания е оценена швейцарската група Nestlé - на 14-то място с пазарна стойност от 297,8 млрд. долара.

„Дигитализацията все повече определя развитието на корпорациите и цените на техните акции", отбелязва Барт.

Досега предимно американските интернет гиганти успяват да се възползват от тенденцията в цифровизацията и да създадат функциониращи екосистеми. А Клиентите и инвеститорите възнаграждават това. Но предимно в Европа много компании все още търсят убедителен модел за бъдещето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Компания, която не печели нищо не струва нищо. Цената на акцията трябва да е 0$ за къс. Все пак говорим за дружество със стопанска цел, а не за НПО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Да - и аз се сетих за компанийката на мошшшшшеникът мъск.Както казвам, на около 8 долара, може да си взема на риск някоя и друга акция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Тесла е най-голямото проявление на този балон. Как може компания с 0$ печалба и 0$ дивидент в последните 20-на години да има пазарна капитализация от 55 милиарда $(Колкото БВП на България за една година). Значи през далечната 1989г императорския дворец край Токио струваше повече от целия Манхатън в Ню Йорк, а той е едно миниатюрно късче земя много малко от острова на спекулатите. Сегашния балон е не просто обикновен такъв а хипер-балон, а акцията на амазон е поне 15 пъти по-скъпа от пазарната си стойност т.е имаме подобен балон като японския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Абсолютен балон - нито една от компаниите в Топ 5 не си струва парите - и не бих инвестирал и стотинка в нея. Лидерката Майкрософт пак не е драстически надценена - но Букчета, Ябълчици, Амазонки... абсурд е да струват толкова пари. ОБЩАТА пазарна капитализация на двете най-големи петролни компании на света, двете най-големи газови компании на света, двете най-големи фармации на света, двете най-големи добивни компании на света - в момента е по-малка от капитализацията на някакво сайтче за електронна търговия (не казвам, че Амазон сама по себе си е лоша компания, добър бизнес е). Ако някой мисли, че това е нормално, значи мозъкът му е колкото на пильок. Който не вярва - нека си помисли: какво ще стане, ако Shell, BP, Gazprom, Pfizer, Novartis, Rio Tinto, BHP - пуснат кепенци едновременно.... и ако Амазонката пусне кепенци.Отговарям - в първия случай световна икономическа катастрофа и мор за доста хора, във вторият - горе-долу НИЩО.Също и фабриката за мобички и лаптопчета с гризана ябълка за емблема - и да изчезне - нищо няма да стане - конкурентите успешно ще я заместят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още