IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателите на технологичните концерни уцелват точния тайминг и за тръгването

В САЩ успешните основатели на технологични компании напускат, не когато са принудени, а когато отрочетата им се справят добре и без тях

09:55 | 06.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Човек трябва да си тръгне, когато е най-хубаво, се казва в една поговорка. На английски: „Leave on a high note“. Или в случая на Джеф Безос: когато вашата собствена компания постигне рекордни продажби от 125 млрд. долара. Не за година, а за тримесечие.

Безос избра рекордно тримесечие за обявяването на пенсионирането си от върха на групата. И не е единственият, който направи това. В САЩ успешните основатели на технологични компании често напускат, не защото вече не знаят какво да правят или са принудени да го направят от инвеститорите. Вместо това те се оттеглят, когато бизнесът върви толкова добре, че да се доверят на някой друг да продължи да го управлява, а може би дори по-добре.

Бил Гейтс се оттегли от поста през 2008 г., 33 години след основаването на Microsoft, за да се съсредоточи повече върху благотворителни каузи. Оттогава цената на акциите се е увеличила седем пъти.

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин имаха малко по-неравен завършек. Те вкараха Ерик Шмит в борда като главен изпълнителен директор на ранен етап. Но Пейдж се завърна през 2011 година – макар че се задържа само четири години на ръководния стол. През 2015 г. постът на главен изпълнителен директор на Google отиде при Сундар Пичай, а през 2019 г. той пое и компанията майка Alphabet. И в този случай цената на акциите се умножи при външното управление.

Силата на големите американски основатели на технологични концерни е, че те често са разработвали оригиналните продукти сами. Ето защо те често се интересуват повече от иновациите в групата, отколкото от бизнеса. След тръгването си Пейдж и Брин получиха повече време да се посветят на това, което наистина ги вълнува: „Moonshots“, където се търсят решения на човешките проблеми. Други са открили нов смисъл за своето богатство - като Бил Гейтс с неговата фондация.

И Безос ще има повече време за нови проекти. Вероятно ще го посвети на своята космическа компания Blue Origin. Може би вторият по богатство в света човек, който досега изглежда скъперник на фона на колегите си от технологичния бранш, ще ни изненада с по-мащабна благотворителна кампания.

А след решението на Джеф Безос, сега под прожекторите попада Марк Зукърбърг, който все още ръководи Facebook и за разлика от останалите държи контролния пакет акции и гласове. И, разбира се, шефът на Tesla Илон Мъск, който наскоро изпревари основателя на Amazon като най-богатия човек в света. Той все още е начело на компанията, която го направи богат. 

Но това не е непременно лошо, Въпреки всичките си успехи Tesla все още се развива и все още се нуждае от техническия и предприемачески гений на Мъск. Когато дойде денят, в който шефът на Tesla също ще се откаже от поста си, за да се отдаде на многобройните си други интереси, ще знаем, че производителят на електрически автомобили най-накрая се е утвърдил и е на прав път да продължи да напред сам. И за Мъск е малко вероятно да се вкопчи в мениджърската позиция. Той има твърде много други интереси и идеи, които все още може да реализира. Все пак става дума за Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още