IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Стандартът на живот расте, но бъдещето изглежда несигурно

Икономическият шок от настоящата криза и скокът на безработицата неизбежно ще се отрази и на структурата на домакинските бюджети

15:30 | 17.04.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Публикуването на данните на НСИ за доходите и разходите на домакинствата за 2019 г. ни дават добър повод да хвърлим поглед към тяхната структура и особености в годината, която най-вероятно ще остане най-добрата за българската икономика в непосредствено бъдеще, пише Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Годините на икономически подем и рекордна експанзия на пазара на труда след 2015 г. дават ясно отражение и върху размера на доходите, и върху тяхната структура. Номинално, между 2010 и 2019 г. средният доход на лице от домакинство е нараснал почти два пъти – от 3648 лева на 6592 лева, което съответно се материализира пряко и в чувствително повишена покупателна способност. И миналата година продължава тенденцията на ръст не само на номиналния, но и на реалния доход – с други думи, повишаването на доходите на домакинствата изпреварва ръста на индекса на потребителските цени за същия период. Само в рамките на 2019 година годишният ръст на реалния доход е 6,3%, като този продължава да се наблюдава тенденция към ускоряване.

Към основните двигатели на ръста на домакинските доходи ни насочват промените в тяхната структура (Графика 1). В рамките на десетилетието делът на доходите от работна заплата е нараснал от 51% до 57%, което отразява чувствителния ръст на заетостта, а и повишаването на самите заплати; същевременно, относителният дял на доходите от пенсии е намалял с четири процентни пункта, до 27% от общия доход.

Графика 1: Структура на дохода по източници, лева на лице от домакинство, 2010 – 2019 г.

11111 11111

 

Източник: НСИ, собствени изчисления

Същевременно, от 2015 г. насам както дяловете, така и номиналните стойности на дохода от различните видове обезщетения и помощи остават относително непроменени на фона на ръста на заплатите. Разбира се, този извод важи с различна тежест за отделните социални прослойки – докато в горните доходни групи основният източник на доходи са заплатите, самостоятелната заетост и собствеността, то в по-долните, които имат по-малък досег с пазара на труда, тежестта както на пенсиите, така и на доходите от социални трансфери продължава да е висока.

От гледна точка на разходите, за поредна година наблюдаваме всички индикации за повишаване на благосъстоянието на населението. Най-показателната сред тях е постепенният спад на разходите за храни и напитки, формирали почти 40% от всички разходи преди десетилетие, днес - намалели под 30%. Средствата отделяни за режийни и за поддръжка на дома също се свиват, но с по-бавни темпове. Същевременно ръст се наблюдава при разходите за стоки и услуги, които не са от първа необходимост – свободно време, културен живот, образование, пътувания (Графика 2). Трябва да отбележим и относителния ръст на дела на данъците и социалните осигуровки, който е следствие, от една страна, на ръст на заетостта, а от друга – на повишаването на максималния осигурителен праг.

Графика 2: Структура на разходите на домакинствата през 2019 г., дялове

22222 22222

 

Източник: НСИ, собствени изчисления

За ръста на благосъстоянието на българските домакинства говори и промянава на структурата на потреблението на домакинствата. Спрямо 2010 г., потреблението на хляб и тестени изделия е намаляло с една четвърт, но за сметка на това се наблюдава чувствително повишение в потреблението на месни и млечни продукти, както и на зеленчуци и плодове. Любопитно е и разпределението при алкохолните напитки, където бирата (+60% потребление) изглежда измества виното (-25% потребление), както и при месата, където домакинствата се съсредоточават върху потреблението на свинско и телешко месо, за сметка на агнешкото и овчето.

Въпреки като цяло положителните изводи за благосъстоянието и стандарта на живот на българските домакинства през изминалата година няма как да не завършим с очакванията за непосредствено бъдеще. Икономическият шок от настоящата криза и скокът на безработицата неизбежно ще се отрази и на структурата на домакинските бюджети; през 2020 г. имаме всички основания да очакваме спад на доходите от заплати и повишаване на важността на социалните трансфери.

От гледна точка на разходите, най-вероятно тази година ще станем свидетели на повишаването на тежестта на храните и другите стоки от първа необходимост в домакинските бюджети, за сметка най-вече на разходите за транспорт, отдих и развлечения. Тези изменения зависят най-вече от продължителността на ограничителните мерки и способността на пазара на труда да се възстанови след прекратяването им, а и двете величини засега са неизвестни. С голяма доза сигурност обаче можем да твърдим, че през 2020 г. няма да станем свидетели на поредния скок в благосъстоянието и стандарта на живот, каквито наблюдавахме през последните няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 4 години
Стандартът расте ,доходите и инфлацията.Какъв лъвски прогрес !Нима сте слепи да видите!България към прогрес ,властите работят като добре смазана машина.Патриотичните усилия на Министър Танева да спасява земеделските производители и да намери пазари за стоките им,бе зачеркнато със заповед на М-р Ананиев да се затворят пазарите/вместо да се организират и спазват правилата/.Бившата учителка Госпожа Фандъкова сигурно живее с мисълта за обучението на децата ,но не и да даде петно и да се одобрят проекти за нови пазари в София ,за да се задоволяват софиянците с български продукти от месни производители,защото чака може би рушвети за строежа на жил.сграда,или защото едната власт не се обажда на другата. На фона на здравна,социална и икономическа криза ,друг Министър иска да купува снаряжение и военна техника за милярди-на гол тумбак пищови.Строежи за милярди ,кражби за милярди,ремонти на ремонта на ремонтите ,енти подизпълнител на подизпълнителя, ,леви магистрали ,питейни водопроводи с полиетиленови тръби па поливане на зеленчуци,пропаднали пътища, ненужни селски стадиони,фалирани заводи и банки,избягали"милионери,калпаво строителство,корупция и кражби...списъка е безкраен.Българската държава работеше като добре смазана машина/но по време на социализма/ и тогава страната постигна изключителни индустриални успехи ,създаде електроника ,химия и машиностроене,земеделие ,както и инженери ,каквито едва ли някога ще има.Връзката на прогреса на държавата,целите и властите работещи като добре смазана машина , и един разграден двор където всеки може да дойде да краде и да изнася -на кое от двете прилича сега България.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Това харесвам на този институт - при всички режими са оптимисти. Техният шеф - философа - и при соца беше така.Доходите растат, благоденствие ни залива, да се чудиш какво още искаме.Само дето не споменават, че и защо колкото и да расте доходът, пак си оставаме на доста дистанцирано последно място в ЕС. Да забелязвате поне една държава за сравнение да има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
driverf1
преди 4 години
"Номинално, между 2010 и 2019 г. средният доход на лице от домакинство е нараснал почти два пъти от 3648 лева на 6592 лева....."Брей това се казва доходи на "лице от домакинството",това за една година,за един месец или за една седмица.....?Този май ни взема за канарчета.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
alphaomega
преди 4 години
Абсолютно грешна статистика по отношение на разходите на домакинствата!Основният и най голям разход за над 80% от хората са ДАНЪЦИТЕ които в България са над 50% а от доходите на работещите. В България колкото по беден си, толкова по високи данъци си задължен да плащаш като % от дохода.Данък върху всяка стока и услуга.Данък върху горивата.Данък върху цигарите и алкохола.Данък върху дохода.Данък за социални и пенсии.Данък здравно осигуряване.Данък върху превозните средства.Данък върху жилищата.Данък върху сделките с имоти.Данък за пътищата.Данък за смет.Данък зелена енергия.....и др.Изобщо всяко едно плащане от работник към държавата е ДАНЪК. без значение че са им наслагали ли различни имена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Хубавото короноБесие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
да , стандартът расте и бъдещето се очертава като непоносимо хубаво .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още