IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът отстъпи до шестдневно дъно

Еврото успя да се възползва от слабостта на долара и нарасна с 0.45% до 1.1645 долара за евро

11:11 | 10.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът поевтиня по време на търговията в четвъртък на фона на коментарите на финансовия министър на САЩ Стивън Манучин, че не е изключено забавяне при данъчната реформа, инициирана от републиканците. Съществува възможност Сенатът на САЩ да забави намаляването на данъчната ставка с една година. Според администрацията на президента Тръмп плавното понижение на данъците в страната би имало много по-слаб ефект за икономиката, в сравнение с по-рязкото намаляване на данъчната ставка. Новината се отрази негативно на долара, който записа най-слабото си представяне от 6 дни насам. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, спадна с 0.42% до 94.47 пункта. "Изглежда пазарите се опасяват от подробностите около плана за данъчната реформа, както и потенциалното забавяне на намаляването на данъците с една година до 2019 г.", коментира Пареш Упадия, който е валутен стратег в Amundi Pioneer Investment Management в Бостън.

Еврото успя да се възползва от слабостта на долара и нарасна с 0.45% до 1.1645 долара за евро. Японската йена поскъпна с малко над половин процент, завършвайки деня на нива от 113.24 йени за долар. Британският паунд също беше сред печелившите, след като се повиши с 0.3 на сто до 1.3140. Лирата получи подкрепа от появилата се информация, че премиерът на Тереза Мей ще подчертае още веднъж позицията си за 2-годишен преходен период по време на срещата си с европейски компании, която ще се проведе в понеделник.

Швейцарският франк се изкачи до 2-седмичен връх спрямо долара, след като Томас Джордан, който е председател на Швейцарската централна банка заяви, че валутата е надценена. Това бе възприето от инвеститорите като положителен сигнал, след като доскоро в свои изявления Джордан коментираше, че швейцарския франк е "силно надценен".

Слабостта на долара, както и несигурността около намаляването на данъците в САЩ изпратиха златото до 3-седмичен максимум. Спот цената на благородния метал нарасна с 0.44% до 1286.60 долара за тройунция. В същото време фючърсите със срок на доставка през месец декември се покачиха с 0.27%, достигайки 1287.20 долара. "Трябва да видим по-голям ръст при златото. Очакванията ми са, че металът ще се върне обратно до 1 300 долара преди края на годината, с оглед неубедителното представяне, което наблюдаваме при долара", заяви Жоржет Бойл, стратег стокови пазари в ABN AMRO в Амстердам.

Петролът се повиши по време на вчерашната търговия, подкрепен от намаляването на доставките от големите петролни производители, както и от загрижеността около политическите събития в Саудитска Арабия. Черното злато добави 36 цента към стойността си или 0.6%, завършвайки деня на нива от 57.69 долара за барел. Сорт Брент нарасна с 39 цента до 63.88 долара, след като по-рано през деня достигна 64.65 долара - най-високото ниво от юни 2015 година. Вниманието на пазарните участници сега се насочва към предстоящата среща на ОПЕК, която ще се проведе на 30 ноември. "В случай, че видим удължаване на петролното споразумение до края на 2018 г., цените на черното злато може да нараснат през следващата година до 65-70 долара за барел", заявиха от консултантската компания FGE.

Wall Street завърши на червена територия поради възможността данъчната реформа, предприета от администрацията на Тръмп да се забави. Индустриалният индекс Dow Jones реализира понижение от 101 пункта или 0.43%, отстъпвайки до 23 461.94. С най-голяма загуба в индекса бяха акциите на McDonald's, които поевтиняха с 1.8%. S&P 500 спадна с 9.76 пункта до 2 584.62 пункта, докато технологичния Nasdaq поевтиня с половин процент. В центъра на вниманието за инвеститорите са акциите на медийните компании. По-рано през седмицата от 21st Century Fox съобщиха за преговорите, които водят за сливане с Disney. Книжата на Nvidia са сред най-печелившите. От началото на годината акциите на технологичната компания са поскъпнали с 95%.

Европейските пазари затвориха също със загуби, след като последните публикувани корпоративни отчети за третото тримесечие предизвикаха спад в отделните сектори. Euro Stoxx 600 поевтиня с 1.1%. Най-слабо се представи германския DAX30, понижавайки се с почти процент и половина до 13 182.56 пункта. CAC40 успя да завърши сесията без сериозно изменение на ниво от 5 407.75 пункта. Минният сектор претърпя най-големи загуби, отстъпвайки с 2.44%. При основните метали никела загуби 2.5% от стойността си. Банковите акции бяха сред малкото, които можеха да се похвалят с добри дневни резултати. Книжата на Commerzbank скочиха с 2.35%, след като финансовите данни за последното тримесечие надминаха прогнозите на анализаторите. Акциите на италианската банка BPER Banca нараснаха с 9.9%. Причина за рязкото повишение бе обявената новина, че през третото тримесечие на 2017 г. банката е успяла да повиши основния си капитал.

Днес предстои публикуването на серия данни за британската икономика. Вниманието на инвеститорите ще бъде съсредоточено върху данните за търговския баланс на страната за месец септември. Очакванията на икономистите са търговския баланс да достигне минус 4.7 млрд. долара. По-сериозно разминаване на фактическата стойност с прогнозната би довело до волатилност при двойките, в които участва паундът. В 17.00 часа българско време в САЩ ще бъдат обявени данните за прогнозното потребителско доверие на Мичиганския университет за месец ноември.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

EUR/JPY

Ценовото поведение показва вероятност за възходящо движение. След положителния „пин“ бар от сряда, вчера първоначално пазарът направи рязко падане, но после възстанови почти напълно и отново се получи същия модел на поведение. Сега очакванията ни са за движение до съпротивата на текущите върхове. Преди това, важен ще бъде пробивът на пълзящата средна.

EUR/GBP

След „поглъщащата“ свещ от 2-ри ноември вижданията ни са за нагоре, а корекцията която се разви последната седмица ни дава възможност за удобни дълги позиции. Най-вероятен е тест на зоната на съпротива от текущите върхове. Все пак има вероятност корекцията да не е приключила и да видим ново локално дъно преди цената отново да тръгне нагоре.

EUR/CAD

Спрямо канадския долар обаче, еврото продължава да бъде в низходящ тренд и да се развива според очакванията ни. Отново сме непосредствено до зоната на първата ни цел и е много важно днес да видим затваряне именно там. Следващата цена, която ще гоним е около 1.4430.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още