Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Нов глобален монетарен ред заплашва долара

Паралелна финансова система, водена от стейбълкоините, започва да застрашава статута му на резервна валута

Нов глобален монетарен ред заплашва долара

Снимка: Bloomberg

Историята на съвременните финанси е видяла няколко монетарни режима, от златния стандарт на 19-ти век до настоящата ера, базирана на фиатни пари, започваща през 1971 г. Всеки период е имал своята доминираща резервна валута, започвайки със златото и след това преминавайки през британския паунд до щатския долар. Настоящата система е на 50 години, приблизително средната продължителност на предишните режими, пише Джим Бианко за Bloomberg.

Урокът е, че нищо не трае вечно. Разумът изисква да се подготвяме за следващия монетарен режим, като всички знаци сочат, че това ще са децентрализирани финанси, използващи стейбълкоин като резервна валута. Начинът, по който регулаторите и Уолстрийт преминат през този преход, ще окаже значително влияние върху глобалната икономика, тъй като това ще се случи със или без тяхната благословия.

Криптовалутите са децентрализирани компютърни мрежи, които от своя страна работят в мрежи без копче за включване/изключване или всеобхватна власт, която определя правилата. Мантрата тук е „кодът е закон“. Използвайки умни договори в мрежи като Ethereum и Solana, се изгражда изцяло нова финансова система. Подобна архитектура има за цел да премахне необходимостта от традиционни банки, брокери, застрахователни компании и борси за много процеси, включително обезпечено заемане, маркет-мейкърство, застраховане и търговия.

Стейбълкоините са криптовалути, чиято стойност е обвързана с друг актив, като долара. Тяхната особеност е, че те имат малко или никаква волатилност спрямо фиксинга, което ги прави идеалната двойка за търговия във криптовалутната вселена. Най-разпространените стейбълкоини са USDC и Tether. Те са проектирани да струват точно 1 долар. За разлика от сегашната международна банкова система, прехвърлянето на стейбълкоини като платежно средство е бързо, лесно и евтино.

Ръстът на децентрализираните финанси (DeFi) и стейбълкоините е изключителен. Доларовото количество стейбълкоини, участващи в това пространство, е известно като обща заключена стойност. Според уебсайта DeFi Pulse тази стойност е нараснала от 900 милиона на 70 милиарда само за година. Тя се удвоява на всеки два месеца. От началото на 2019 г. оборотът на стейбълкоините скача, като се увеличава от няколко милиарда долара на ден до средно 100 милиарда долара през април 2021 г., поставяйки рекорд от 250 милиарда долара на 16 април. Стейбълкоините отговарят за по-голямата част от дневния обем в крипто вселената.

„Реалният свят“ се пробужда. PayPal и Visa наскоро обявиха, че ще разрешат плащания със стейбълкоини на техните платформи. EBay го проучва. Използването на стебълкоини за трансгранични плащания получава сериозно внимание.

Но пробуждането е най-силно изразено извън развития свят. Глобално проучване сред потребителите на Statista от 2020 г. установи, че криптовалути са притежавани или използвани от 6,2% от гражданите на САЩ, 5,2% в Германия и 4,7% във Великобритания. Но в страни с много хора без достъп до банкови услуги или порочни процеси на кредитиране и неадекватна защита, процентите скачат. В Нигерия 32% притежават или използват криптовалути, 21% във Виетнам, 20% във Филипините, 16% в Турция и 13% в Индонезия.

САЩ и Европа се радват на огромни ползи от сегашната централизирана финансова система и статута на долара като резервна валута. Така че логично те изостават във внедряването. Какво привлича развиващия се свят в криптовалутите? Статия за DeFi, публикувана през декември със съавтор Кемпбъл Харви, старши съветник в анализаторската фирма Research Affiliates и професор в университета Duke отбелязва:

„Нашата наследена финансова инфраструктура има както ограничени възможности за растеж, така и е допринесла за неравенството във възможностите. По света 1,7 милиарда души нямат достъп до банкови услуги. Малките фирми, дори тези с банкови взаимоотношения, често трябва да разчитат на финансиране с високи разходи, като кредитни карти, тъй като традиционното банкиране ги изключва от кредитирането. Високите разходи засягат също така търговците на дребно, които губят 3% от всяка сделка за продажба чрез кредитна карта. Тези общи разходи за малкия бизнес са огромни по всеки показател. Резултатът е по-малко инвестиции и намален икономически растеж.”

Настоящата финансова система събира високи наеми за своите услуги, а тези, които губят, търсят алтернативи. Сега, когато тези алтернативи започват да изглеждат като паралелна финансова система, която може да застраши статуквото, въпросът касае това каква позиция заемат финансовите регулатори и банковите функционери в развитите страни? Дали те възприемат гледната точка на Чарли Мънгър (дясната ръка на легендарния инвеститор Уорън Бъфет – бел. прев.), че случващото се е „отвратително и е против интересите на цивилизацията?“ Или смятат, че финансовите услуги са следващата област, която я чака прелом и иновациите трябва да бъдат насърчавани?

Като се имат предвид високите нива на въвеждане на финансовите иновации в останалия свят и как предишните им забрани в Китай, Русия, Нигерия и Индия не ги спряха, всякакви подобни опити за забрана в развития свят вероятно ще бъдат еднакво неефективни. В най-лошия случай това би могли да остави развития свят с по-малка роля при проектирането на новата финансова система.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
1
 
16
преди 3 седмици
"заплашвавало го тя паралелната система" само дет сичките такива са базирани на него О какво чудо .... :)) що нема ни едно базирано на еврото ? или то има ама EURS нешо малко неползваемо не е като USDT, TUSD, DAI, USDC, BUSD и т.н. .... А нешо базирано на CNY нешо на JPY ? пак немеме та с тия ми ти "паралелни вселени" така както ги поразгледах тез "крипто шашми" за има няма месец май ги създават създателите на долара, за да мое това нещо да скача безнаказано за секунди където и да било особено туй USDT бачка със секви мрежи ERC20, BEP20, TRX и т.н. кат по тоя начин могат да се финансират разни ми ти нови Демокрации .... мдаам. Начи човек с телефона си носи едни 500стин млн. USDTa или даже нема нужда, той треа си носи само некъде тая фраза за партфеля и после да го бодне и трансферите почват ....И ко излезе че Bitcoin борсите бяха тестови полигон за нещо кат дигитална шашма, където да се генерират пари пак от въздуха по "образ и подобие на Бога" от там само връзка с нета да има и туй то всеки кат знае че ше му приемат stablecoina ше акумулира такоз нещо, че и лихвите са му 6% в DeFi Stake х10/18% .... Къде летиш ти може би .....
0
 
4
 
15
Dr. Vatnikov до: khao
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Тая сутрин е 42.Напускай потъващия кораб....
0
 
3
 
14
khao до: Solar Power
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
а ти кво направи с последните на 49... дето не ги дочака за 55.. :)държиш ли ги още...
1
 
8
 
13
Dr. Vatnikov до: Solar Power
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Няма да има легални покупки с шиткойнчета никога, всички превалутират преди да приемат шиткойнчетата и получават истински пари. Реално сделката е в истински пари.
0
 
6
 
12
Dr. Vatnikov до: Solar Power
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Знам, че не можеш да ми дадеш фактурка, няма и да можеш.Той Илон доскоро уж и Тесла с шиткойнче продаваше, ама спря, кво му стана на тоя човек... :)

Още от Анализи
Отговарят ли дигиталните пари на централните банки на модерната парична теория?