IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус се превръща в Северна Корея на Европа

Ако ЕС не действа, никъде няма да има убежище за опозицията на Лукашенко, според Foreign Policy

19:50 | 26.05.21 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Лукашенко. <em>Снимка: EPA/SERGEI GAPON</em></p>

Александър Лукашенко. Снимка: EPA/SERGEI GAPON

Полет на Ryanair от Атина до Вилнюс, столицата на Литва, беше прихванат в беларуското въздушно пространство. Правителството на беларуския президент Александър Лукашенко, който остава на власт въпреки бунтовете срещу него в страната му, нарежда самолетът да кацне аварийно в Минск под предлог за фалшива заплаха от бомбен атентат, извършен от беларуските оперативни служби за сигурност. В дръзка стъпка, която предизвика европейска криза в сигурността, властите в Беларус изпратиха напълно въоръжен изтребител МиГ-29, за да прихванат гражданския полет.

Този безпрецедентен акт, заклеймен от европейските власти като въздушно пиратство, е с цел да бъде заловен един-единствен човек: Роман Протасевич, един от беларуските дисиденти, който е постоянен трън в очите на Лукашенко. Протасевич е изведен от самолета, заедно с няколко други граждани на Беларус и Русия, пише сп. Foreign Policy.

Столицата на Литва Вилнюс се превърна в основен опозиционен център срещу управлението на Лукашенко, тъй като балтийската държава отхвърля легитимността на президента и осигурява подкрепа и защита на беларуски изгнаници.

Светлана Тихановска, лидерът на беларуската опозиция, е давала интервю за медията, когато кризата е започнала. Искаме покана за разследване на този инцидент и започване на процеса на преустановяване на членството на Беларус ... в Международната организация за гражданска авиация. Времето за изявления отмина. Очевидно е, че беларусите очакват решителни действия и помощ от международната общност. Отсега нататък на нито един човек от никоя държава в света, който лети над Беларус, не е гарантирана основна сигурност“, коментира тя, след като научава за ситуацията.

Сред опозицията в Беларус сякаш нараства паника. Един от помощниците на Тихановска коментира, че сега изглежда, че силите за сигурност на Лукашенко са в състояние да ги достигнат навсякъде. Освен ако Европейският съюз (ЕС) не действа, може и да няма убежище за демократичната му опозиция.

Изгнаниците мрачно сравняват родината си със Сомалия, известна с пиратството в морето, или с изолираната Северна Корея.

26-годишният беларуски журналист в изгнание Роман Протасевич е централна фигура в работата на новинарския канал NEXTA в Telegram - акт за криптирани съобщения, който се превърна в ключова част от опозицията в Русия и Беларус. Заедно с някои безстрашни независими журналисти, които все още се намират в Беларус, NEXTA и други канали на Telegram продължават да осигуряват критично отразяване на репресиите и арестите на политически затворници в страната.

Кризата идва седмица след като Tut.By, последният сериозен независим новинарски сайт, работещ в Беларус, беше закрит от властите, а някои от служителите му бяха обвинени в данъчни престъпления.

Протасевич и неговата руска приятелка са задържани от беларуски агенти на службите за сигурност на пистата на летището в Минск. Преди да се качи на полета в Атина, Протасевич е изпратил съобщения до колегите си, че подозрителни персонажи го следят и демонстративно са се опитали да снимат документите му за пътуване на гейта. Няколко негови спътници казват, че ужасеният журналист е изразил опасения, че ще бъде „екзекутиран“ и се е опитал да предаде своите мобилни телефони и преносим компютър на приятелката си, за да не му ги вземат.

Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 0
kmilchev
преди 2 години
Лукашенко сам си вкара таралеж в гащите. Тези санкции сигурно ще ги отслабят много. Друг е въпросът, че така не се прави дипломация според мен. Нe знам, какво си мислят на Запад, че ще постигнат. Със санкциите просто ще се засили руското влияние в Беларус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
А вие що биете ***, а?Ах рубашкин рубашкин, чист ватников :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
george353
преди 2 години
Друго си е като Асанж в "демократичен" затвор или "демократично" уволнената журналистка Емили Уайлдър от АР за това че се осмелила да критикува... шепна в момента... Израел. Патриотичния акт дефакто анулира свободата на словото в муркистан. Но това са теми табу за "свободния" свят, защото някак си не фитват на имиджа му. Заменяме международните закони с дискриминаторни правила просто защото. А че в Беларус има еднолична диктатура и арестуването на журналисти е криминален акт е повече от ясно, но това не ме кара да се чувствам по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
в беларус е единственият завод за хладилници дето е останал от време оно ... :))) ... и те като се изнесът и утича работата съвсем . остават на благоволението на чайниците и индийците , българските са им скъпи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
redcretin
преди 2 години
Експериментите на Рашастан в Белорусь само ще я обезлюдят по-бързичко, ИТ индустрията им вече се изнесе ... в Украйна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Прав си, китайците бавно но сигурно се промъкват и изместват Русия. Да прибавим Куба и Венцуела, които също преминаха под китайско владение. Само за Армения не съм съгласен, ако знаеш арменците как мразят руснаците заради онова изпълнение на Путин преди години. Само чакат удобния момент да си разчистят сметките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Москва е новата Мека за турските алах акбаровци. Путин ще им строи джамии, а Ердо ще го потупва из отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Оп, Казахстан вече наби шута на пияниците. Ама тихо, без помпозност. Държавите от Централна Азия вече са в хватката на Китай и там пресъхна. Азербайджан е с Турция. Май остана само бедна Армения, Чечня и подобни центрове на "разцвета".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Русофобчета - вазeлинче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Забравил си мюсюлманска Москва или Масквабад, както вече я наричат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още