IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на „безплатния“ бензин във Венецуела

На теория там е възможно срещу един долар да се купят на черно 4, 5 млн. литра бензин

08:51 | 19.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бензиностанция на държавната компания PDVSA в Каракас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бензиностанция на държавната компания PDVSA в Каракас. Снимка: Ройтерс

„Много меко е да се каже, че ние подаряваме бензин. Ние плащаме, за да го изхвърляме".  Това заяви Николас Мадуро по време на на конгреса на своята Обединена социалистическа партия на Венецуела.

В днешно време във Венецуела на теория е възможно за един долар ди си купиш на черно 4,5 милиона литра обикновен бензин. Сега Мадуро обяви, че ще увеличи значително цените на бензина. „Бензинът трябва да се продава по международни цени, за да спрем контрабандата на бензин към Колумбия и Карибика", заяви той в телевизионно обръщение. Според изчисленията, Венецуела губи от контрабандата на бензин около 18 млрд. долара годишно, пише в свой репортаж за Deutsche Welle Андреас Кноблох.

Венецуелските правителства субсидират горивата от десетилетия насам. Икономическата криза и хиперинфлацията също не промениха нищо в това отношение. МВФ очаква за тази година рекордна инфлация от един милион (!) процента и прогнозира, че икономиката ще се свие с 18 на сто. Покачването на цените на бензина обаче е много щекотлива тема. При това почти безплатният бензин не е изобретение на чавизма, а има дълга традиция в богатата на петрол страна. В колективното съзнание се е загнездила представата, че евтиният бензин е основно право на венецуелските граждани. През 1989 година правителството на тогавашния президент Карлос Андрес Перес одобри покачване на цените на бензина в рамките на плана за напасване на МВФ. В страната избухна кърваво въстание, което влезе в историята като "Караказо". Оттогава насам всяко венецуелско правителство премисля по три пъти дали да увеличи цените на горивата.

 Обявеното от Мадуро покачване на цените на бензина трябва да бъде осъществено стъпаловидно в рамките на две години и няма да засяга всички в еднаква степен. За тези, които регистрират своя автомобил чрез т. нар. "отечествен паспорт" (Carnet de la Patria ), ще останат в сила субсидираните от държавата цени на бензина. "Отечественият паспорт" е валиден допълнителен документ за самоличност, въведен от правителството на Мадуро през 2017 година, който дава право за получаване на държавни социални помощи. По данни на правителството, близо 17 милиона от общо 30-те милиона венецуелски граждани притежават такъв документ. Опозицията го критикува като политически инструмент за социален контрол.

Икономистът Луис Висенте Леон смята, че покачването на цените е "преднамерена" мярка. "В действителност общото (и необходимо) покачване на цените на бензина в дебата за субсидиите е фокусирано върху онези, които притежават "отечествен паспорт" и автомобил. А това е дискриминиращ популизъм", казва той. Според него, президентът Мадуро иска по този начин да увеличи държавните приходи. А запазването на субсидиите за притежателите на "отечествен паспорт" е "начин за намаляване на политическите загуби поради мярката".

В контекста на хиперинфлацията и продължилата четири години рецесия президентът Мадуро призна в края на юли провала на досегашния икономически модел. Покачването на цените на бензина, което влиза в сила на 20 август, е само част от плана на правителството за съживяване на венецуелската икономика. Освен това във Венецуела ще бъде въведена и нова валута. Сегашният Bolivar Fuerte (силен боливар) ще бъде заменен с Bolivar Soberano (суверенен боливар). От стария боливар ще бъдат премахнати пет нули. И двете валути ще бъдат в обръщение през преходния период толкова дълго, "колкото е необходимо".

Президентът Мадуро уверява, че Централната банка на Венецуела има достатъчно ресурси за конвертирането на валутата. Правителството ще премахне и строгия валутен контрол. В бъдеще новата валута  ще бъде обвързана към държавната криптовалута Петро. От понеделник държавният петролен концерн ще извършва всичките си операции в криптовалута. Цените и заплатите на работниците също трябва да се ориентират по криптовалутата.

Николас Мадуро уверява, че това ще доведе до „съществено подобряване на доходите на трудещите се". Само през тази година правителството на три пъти повишаваше минималната работна заплата. Но хиперинфлацията ги изяждаше за нула време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още