Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Монетарната вана в САЩ прелива

През следващите две до три години Америка ще има устойчива, а не преходна инфлация

Монетарната вана в САЩ прелива

Снимка: Bloomberg

Индексът на потребителските цени в САЩ се повиши с 5,4% на годишна база през септември. Президентът Байдън казва, че сме изправени пред временен пристъп на увеличение на цените, причинен от смущения във веригата на доставки и тесни места, които сами по себе си са временни. Но макар проблемите във веригата на доставки да засягат цените на конкретни стоки, те имат малък ефект върху общото ниво на цените, ако ръстът на паричната маса е стабилен. Проблемът е, че паричният растеж в САЩ е всичко друго, но не и стабилен, пишат за Wall Street Journal Джон Грийнууд, главен икономист на Invesco, и Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс. 

Още по темата
„Инфлацията винаги и навсякъде е монетарен феномен“, бе казал Милтън Фридмън. Инфлацията не е причинена от временни прекъсвания във веригата за доставки. Вземете Япония по време на петролната криза от 1979-80 г.: цените на петрола скочиха, но потребителските цени останаха стабилни. В Китай днес цените на суровините растат, но потребителските цени едва помръднаха.

За да обясним какво се случва в американската икономика, представяме теорията на ваната за парите и инфлацията. Парите се вливат през крана във ваната, като има три начина за отход.

Единият канал се влива в икономическия растеж, т.е. ръст на реалния брутен вътрешен продукт. Другият се излива като пари, които обществото желае да държи спрямо доходите си, измерени чрез съотношението M/Py, където M е паричното предлагане, P е нивото на цените, а y е реалният БВП. Носителят на Нобелова награда за икономика Лорънс Клайн нарече това едно от петте основни съотношения в икономиката.

В неинфлационни времена притокът от крана е приблизително равен на изтичането през тези два канала. Но ако повече пари се вливат, отколкото излизат, нивото на парите се повишава. Това е третият отход - преливане на ваната, т.е. инфлация. Обикновено отнема около две години, докато излишните пари се проявят по този начин.

Нека да разгледаме монетарната вана на САЩ. През първите месеци на пандемията от ковид кранът беше широко отворен. Между декември 2019 г. и август 2021 г. паричното предлагане в САЩ, измерено чрез агрегата M2, нарасна с 5,5 трилиона долара, което е зашеметяващ ръст от 35,7% само за година и половина, движен главно от покупките на държавни облигации и ипотечни книжа от Федералния резерв. Отчитайки очакваното намаляване на покупките от Фед, ние изчисляваме, че до края на 2024 г. паричното предлагане ще нарасне с още 5,1 трилиона долара.

От общо 10,6-те трилиона долара нови пари реалния ръст на БВП ще отнеме приблизително 1,4 трилиона долара. Други 1 трилион долара ще поеме търсенето на пари в икономиката. Тъй като количеството пари, вливащи се във ваната, далеч надвишава тези две изтичания, излишните пари във ваната - около 8,2 трилиона долара - ще прелеят във вид на инфлация.

Огромната монетарна експанзия - 5,5 трилиона долара вече във ваната - започва да достига прага. Ще имаме устойчива, а не преходна инфлация през следващите две до три години.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
ogosann до: ohcnad
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Тесни места" се използва от Елиаху Голдрат, за да се обяснят местата, където даден отдел в едно производство няма възможността да работи със същия темп, както останалите.
0
 
3
 
4
novata_ikonomika до: bgMan
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Но статията е доста добра, което е рядкост
1
 
7
 
3
преди 1 месец
Тука нямат редактори. Само преводачи.
3
 
6
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
'тесни места'... Редакторите и те явно като мен вече пият трета ракия
5
 
4
 
1
преди 1 месец
Пеше, от кога на езерото Лох-нес му се вика вана?!

Още от Анализи
Ниската доходност на джънк облигациите не е толкова абсурдна