IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът на Тачър от свръхмощна Германия лъха от Brexit

30 години след падането на Берлинската стена балансът на силите в ЕС отново се обръща

17:09 | 04.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бранденбургската врата в Берлин по време на светлинно шоу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бранденбургската врата в Берлин по време на светлинно шоу. Снимка: Ройтерс

Преди тридесет години, в един от фундаменталните моменти в европейската история, Маргарет Тачър отиде в Кремъл за разговори с Михаил Горбачов. Британският премиер веднъж беше описала съветския президент като човек, с когото може да "прави бизнес". Тогава основите на съветския комунизъм се пропукваха. Унгария беше премахнала бодливата тел по границата си. Източногерманците бягаха на запад. Падането на Берлинската стена беше въпрос само на седмици, пише Филип Стивънс за Financial Times.

За журналистите, пътуващи с Тачър, посещението беше запомнящо се по по-тривиални причини. След бърза обиколка в Япония групата на премиера пристигна след изтощителен полет от Токио. Тачър пътува с един от застаряващите VC-10 на Кралските ВВС. Десетилетия по-рано самолетът беше върха на авиацията, но по стандартите от 1989 г. вече беше бавен, шумен и за тези, натъпкани в задната част, клаустрофобичен.

Ограниченият му полет означаваше спиране за зареждане във военновъздушна база в пустия Сибир, където двама яки съветски офицери от военновъздушните сили се присъединиха към групата. Дали са били шпиони или просто компаньони? Както и да е, те със сигурност щяха да докладват, че строго секретното комуникационно оборудване на борда е нищо повече от колекция ретро радиостанции.

Тачър прекара цял живот в борба срещу комунизма - заедно с големия си приятел, американският президент Роналд Рейгън, тя осъди Берлинската стена като срамна бариера пред свободата. Година по-рано, по време на реч в Брюж, тя красноречиво говори за Европа на демокрациите, която обхваща Прага, Варшава и Будапеща. Историята завиваше в нейна посока.

Но дори когато Съветската империя започна да се разпада, Желязната лейди имаше и други мисли. По време на дълга частна среща в зала Света Екатерина в Кремъл, Тачър предложи на Горбачов това, което сега изглежда като невъобразим залог. „Не искаме обединението на Германия“, каза тя. „Това би довело до промени в следвоенните граници, които ще подкопаят стабилността на цялото международно положение." Горбачов трябваше да игнорира всякакви изявления от НАТО, които сочеха друго. Алиансът не би стимулирал разпадането на Варшавския договор или в действителност „декомунизацията“ на Източна Европа.

Темата беше експлозивна. На водещите си бележки беше казано да оставят писалките. Съветникът на Горбачов Анатолий Черняев обаче написа дълъг отчет, след като срещата приключи. По-кратка версия, чийто автор бе съветникът на Тачър Чарлз Пауъл, достигна само до шепа хора в правителството.

Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 4 години
Е, не точно страх, а по-скоро съобразяване с реалностите лъха от Brexit.Добра статия. Може много да се говори по въпросте, повдигнати в нея. Те са фундаментални, но кой има време да се занимава с такива неща. А борбата между Франция и Германия вече започна. Всъщност Франция я започна. Когато са поне трима горе-долу равномощни, играта е една, а когато са двама, става съвсем друга. Докато се води тази игра за надмощие, ние, останалите държави дребосъци само ще се чудим накъде, ако се сетим, че трябва да мислим и за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още