IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологиите могат да помогнат на Китай да покаже, че плановата икономика работи

Пекин може да поведе една нова глобална вълна, породена от кризата с коронавируса, на по-дълбока и широкомащабна намеса на държавата в икономиката

18:23 | 31.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Guilia Marchi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Guilia Marchi/Bloomberg

Плановата икономика продължава да се възприема като икономически неефективна на базата на историите, свързани със Съветския съюз. Според общоприетото мнение в западните страни тя произвежда нежелани стоки или такива, които са неизползваеми, подобно на огромно количество обувки, но само за единия крак. Символ на тази икономика бяха магазините, в които се търгува единствено в чуждестранна валута, откъдето хората могат да си купят стоки, които никъде другаде не могат да намерят, но силно желаят да притежават, пише в коментар за Nikkei Asia Review Хени Сендър.

Но какво ще стане, ако тази схема разполага с по-добра информация? Може ли централно планираната икономика да работи тогава? Доскоро беше практически невъзможно да се тества тази теза. Но днес Китай може да се превърне в своеобразна тестова площадка, в лабораторията, където технологиите всъщност могат да отговорят на въпроса.

Китай се бори със своята икономическа идентичност. Неговите идеологически корени и легитимност произтичат от твърдият му ангажимент към комунизма, като в същото време признава ефективността на пазарната икономика. Резултатът може да бъде разтягане на системата в две противоположни посоки.

Китайската ДНК стои в основата на предпочитанията на Китайската комунистическа партия относно държавните предприятия. Пекин никога не се е доверявал напълно на предприемачите, дори и да признава по-голямата им ефективност и ролята им в създаването на нови работни места. Освен това ККП никога няма да компрометира контрола си в интерес на безпрепятствената икономическа свобода, виждайки това като начало на процес, който неизбежно води до искане за политическа свобода. 

Благодарение на технологиите китайските бюрократи имат по-голям достъп до подробни данни, отколкото което и да било предишно правителство на страната. Освен това те имат достъп до данните на местните технологични компании, тъй като голяма част от икономическа активност се осъществява именно онлайн. И тъй като Китайската народна банка възнамерява постепенно да въведе цифровия юан, тя ще разполага с още повече данни за навиците на хората.

Една от причините Кевин Мейър, бившият ръководител на стрийминг подразделението на Disney, да се премести в ByteDance е, че китайското дружество успя в това, което много западни компании, дори Disney, определят като най-добрите показатели за персонализация. По-добри дори от тези на Amazon.

Колкото повече взаимодействие генерира с абонатите, толкова по-добри са препоръките на ByteDance към тях. Това от своя страна се превръща в почти непреодолима бариера за навлизане на потенциални конкуренти.

Други предимства на пазарната икономика също могат да се окажат възможни за възпроизвеждане в плановата икономика на Китай. Например скептиците относно положителните качества на плановата икономика посочват, че голям принос към функцията на капиталовите икономики е стимулиращата структура, възнаграждаваща иновациите, които социалистическата система не може да възпроизведе.

Плановата икономика „не насърчава иновациите, защото иновациите също са непредсказуеми“, коментира Мартин Волф, бивш икономист на Световната банка и настоящ журналист във Financial Times. "По дефиниция те не могат да се планират. Как да прогнозирате, че ще има търсене на ново нещо, което все още не съществува?", изтъква той.

И все пак това не е задължително да е така. Въпреки че Съветският съюз и неговите клонинги нямаха задоволителна стимулираща структура, нищо не пречи на социалистическата икономика да създаде такава.

Китай вече насърчава някои видове иновации. Правителството подкрепя и съхранява своите учени и изследователи и е готово да толерира известна тяхна свобода.

Вероятно, с течение на времето, структурата на стимулите, която Пекин въвежда, за да насърчи иновативните технологии и изследвания, ще се изплати.

Кризата с COVID-19 създаде една нова тенденция, която има потенциал да се развива – нарастващата роля на правителствата в икономиката.

Обстоятелствата налагат по-директна и дълбока държавна намеса в области като определянето на цените и подкрепата за иновациите.

Може да се окаже дори, че Китай ще успее по много по-ефективен начин да комбинира елементите на плановата и на пазарната икономика. По-добре, отколкото на Запад.

В бъдеще, прилагайки машинното обучение към огромния обем от данни, Пекин може да свърши много по-добра работа относно прогнозирането. В същото време обаче, като се има предвид потенциала на прогнозната мощ, комбиниран със социални и контролирани медии, става възможно да се премине от прогнозиране до влияние, а оттам до определяне на предпочитанията, без дори потребителят да осъзнава тази манипулация. В този момент икономическата ефективност заплашва да стане нещо много по-антиутопично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още