IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш губернатор на Хонконг: Си Дзинпин рискува нова Студена война

Китайската "гръмотевична буря" в автономната територия ще предизвика отлив на хора и капитали, според Крис Патън

16:30 | 30.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Президентът на Китай Си Дзинпин е толкова изнервен за позицията на Комунистическата партия, че рискува нова Студена война и омаловажава позицията на Хонконг като водещ финансов център на Азия, коментира пред Ройтерс последният британски губернатор на територията Крис Патън.

Според Патън „гръмотевичната буря“ на Си в Хонконг може да предизвика отлив на капитали и хора от града, който пренасочва по-голямата част от преките чуждестранни инвестиции към континентален Китай.

„Това поставя въпросителни не само пред бъдещето на Хонконг като свободно общество, но и пред способността на Хонконг да запази позициите си на вероятно най-важния международен финансов център в Азия “, казва Патън в интервю за информационната агенция.

Според него „много хора ще се опитат да напуснат Хонконг“. Той допълва, че се опасява, че ще се стигне до мащабно изтичане на капитали от територията, която Великобритания връща на Китай през 1997 г.

Западът, казва той, трябва да спре да бъде наивен към Си.

„Отдавна сме преминали етапа, в който, без да искаме друга Студена война, трябва да реагираме на факта, че Си сякаш иска точно това, изглежда иска да настъпи всичко, което той смята, че Китай иска“, казва Патън.

Патън сега е на 76 години. През 1997 г. той наблюдава спускането на британския флаг, когато колонията е върната на Китай след повече от 150 години британско управление, наложено след победата на Великобритания над Китай в Първата опиумна война.

Автономността на Хонконг е гарантирана съгласно споразумението „една държава, две системи“, залегнало в съвместната китайско-британска декларация от 1984 г., подписана от тогавашния китайски премиер Джао Зиян и британският премиер Маргарет Тачър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още