IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин е използвал Twitter и Facebook срещу демонстрантите в Хонконг

Twitter спря временно 986 акаунта, a Facebook премахна седем страници и три групи в социалната мрежа

23:17 | 19.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Китайските власти са използвали близо хиляда акаунта в Twitter и в по-малкa степен страници във Facebook, за да дискредитират и всеят раздор сред продемократичните демонстранти в Хонконг, съобщиха днес двете социални мрежи, предаде Франс прес.

Twitter спря временно 986 акаунта, "координирани в рамките на операция, подкрепяна от китайските власти", за да "подронят легитимността и политическите позиции" на протестиращите, посочва Twitter в свой блог. 

Facebook от своя страна посочи, че е премахнала, поради същите причини, седем страници и три групи в социалната мрежа, също "свързани с лица, близки до правителството в Пекин". 

Припомняме, че вчера стотици хиляди хора, предимно облечени в черно, излязоха във Виктория Парк, началната точка на някои от най-големите демонстрации до този момент, а тълпите препълниха и съседните улици.

Гражданите скандираха лозунги, призоваващи за спазване на правата им, докато от озвучителната система се чуваше

“Do you hear the people sing” - протестният химн, познат от “Клетниците”.

Неделният митинг послужи за оценка на обществената подкрепа към движението след няколко седмици на протести, в които напрежението между гражданите и полицията ескалира и се стигна до двудневна окупация на международното летище в Хонконг, което доведе до отмяна на стотици полети и завърши с жесток сблъсък между някои от протестиращите и органите на реда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още