IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия одобри намаляването на партийната субсидия на 1 лев

Така ще бъдат спестени 14,604 млн. лв. за второто полугодие на 2019 г., обясниха от финансовото министерство

16:53 | 06.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Партийните субсидии се намаляват на един лев за спечелен глас от 1 юли. Това реши на първо четене парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която заседава извънредно, за да гласува актуализация в бюджета за тази година, предаде БНР. Според информацията от БСП не са участвали в гласуването. Според тях мярката е „кризисен ПР на управляващите“ и ще решат дали да подкрепят идеята едва след партийното си заседание в събота.

Предложението за намаляване на субсидията бе мотивирано от заместник-министъра на финансите Росица Велкова. Тя обясни, че с това действие ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи за партиите. По думите й с приемането на проектозакона бюджетната икономия за второто полугодие на 2019 г. ще бъде 14,604 млн. лв. Тя обясни още, че годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции за 2019 г. ще се преизчисли на един лев на базата на действителните гласове, получени от съответната партия и коалиция за периода от 1 юли 2019 г. - 31 декември 2019 г. 

Досегашната сума беше по 11 лева на спечелен глас. Предложението за промяната е на премиера Бойко Борисов.

"Взехме решение, входирахме го в парламента. Вкарахме закон за 1 лев субсидия, да видим как ще се оправят партиите на следващите години. Как ще плащат на социолози, политолози и всичко останало. Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява, който и да било. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с парламентарната група в парламента, цитиран от Dnes.bg. Той призова всички парламентарни групи да подкрепят предложението. По думите му със спестените пари ще се строят детски градини и ясли.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че прокуратурата дава 30-дневен срок на министъра на финансите Владислав Горанов, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии. Във Върховната административна прокуратура (ВАП), която провери изнесената информация в "Шоуто на Слави", пресметнаха, че партиите всъщност са получили не 11 лева на глас, а над 13 лева , както и че методиката на изчисляване на субсидиите противоречи на закона.  Реално изплатената субсидия е над 38,684 млн. лева, което е с над 6,519 млн. лева повече.  "Шоуто на Слави" се позова на получена от финансовото министерство информация, а главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди проверка.

От БСП вече няколко дни настояват за оставка на финансовия министър Владислав Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още