IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ: Нужни са частни инвестиции за публични проекти за градско развитие

Над 2 млрд. евро се инвестират за развитие на градовете в България през настоящия програмен период

12:12 | 11.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Над 2 млрд. евро се инвестират за развитие на градовете в България през настоящия програмен период 2014-2020 г. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова в рамките на участието й в специална сесия на Световния градски форум с представители на публичния и частен сектор, посветена на финансирането за устойчиво градско развитие.

Средствата са по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ и програмите за трансгранично сътрудничество, съобщават от регионалното министерство. 

В изказването си зам.-министърът отбеляза нуждата от привличане на частни инвестиции в изпълнението на публични проекти за постигането на ефективни политики.

Николова обърна внимание, че за бъдещото градско развитие ще са нужни устойчиви проекти, предопределени от три предпоставки – правилно структуриране, фокусиране на заинтересованите страни за изпълнението им и едва като следваща стъпка – финансирането. Компонентите, генериращи приходи, са важен елемент за постигане на устойчивост, коментира още тя.

Зам.-министър Николова участва и в дискусия за устойчивото развитие, иновативното управление на многофамилни жилища, разработването и внедряването на жилищни стратегии. Пред участници от близо 20 държави от целия свят тя представи българския опит и постигнати резултати от изпълнението на програмите за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в България. Според анализите мерките, които се реализират в България, водят до спестяване между 40 и 60% в потреблението на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още