IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черна гора провежда парламентарни избори

Битката е между прозападната партия на Мило Джуканович и проруски алианс

11:18 | 30.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Черногорците се отправят към урните днес, докато в страната се провеждат парламентарни избори, а нито отдавна управляващата прозападна партия, нито конкуретният проруски алианс се очертава да спечелят мнозинство, предава Ройтерс.

На карта е политическото бъдеще на президента Мило Джуканович. Той ръководи Демократическата партия на социалистите (DPS) и управлява Черна гора от началото на разпадането на федерална Югославия през 1990 г. и през срива на нейния съюз със Сърбия през 2006 г.

Силно прозападно настроеният Джуканович съблюдава и настоящите усилия на Черна гора да се класира за членство в Европейския съюз и допринесе за присъединяването ѝ към НАТО през 2017 г.

Вотът изправя партията му срещу алианс от предимно сръбски националистически партии, които искат по-тесни връзки със Сърбия и Русия.

Воден от университетския професор Здравко Кривокапич, алиансът е подкрепен от силната Сръбска православна църква, която провежда ежедневни протести срещу закон, въведен през декември и позволяващ на държавата да отнема религиозни активи, чиято историческа собственост не може да бъде доказана.

DPS има 43 депутати в сегашния парламент с 81 места, но проучвания показват, че нито тя, нито националистите ще си осигурят абсолютно мнозинство, което означава, че ще трябва да разчитат на коалиционни партньори за съставяне на правителство.

Избирателните секции бяха отворени в 7 ч. сутрина и ще приключат работа в 20 ч.

Опозиционните лидери и наблюдатели на демокрацията и човешките права обвиняват Джуканович и партията му, че управляват Черна гора като свое собствено владение, свързано с организираната престъпност.

Джуканович и неговите висши сътрудници на свой ред обвиняват Сърбия и Русия, че използват църквата и просръбската опозиция, за да подкопаят независимостта на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ако не го изберат пак , да се намесва ЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Джуканович не беше ли диктатор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
IQ96
преди 3 години
Джуканович е *** син, ама наш *** син. И е част от ОПГ, но правилно ориентиран;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още