Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Русия е изплатила 616 млн. долара по седем емисии ОФЗ облигации

Предстои Москва да направи купонно плащане в долари, което се очаква с интерес от целия инвестиционен свят

Русия е изплатила 616 млн. долара по седем емисии ОФЗ облигации

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Министерството на финансите на Русия е платило 50,2 млрд. рубли (616 млн. долара) в купони по седем емисии съкровищни ​​облигации на правителството (т.нар. ОФЗ облигации), предава Ройтерс.

Предстои руското финансово министерство да направи купонно плащане от 447 млн. долара по деноминирани в щатска валута еврооблигации с падеж през 2030 г.

Инвеститорите следят внимателно как Москва обслужва дълга си след западните санкции, които изолират страната.

Санкциите накараха европейските клирингови къщи Euroclear и Clearstream да ограничат бизнеса си с руски клиенти. Това остави чуждестранните инвеститори в ОФЗ облигации откъснати, а местните притежатели на суверенни еврооблигации не могат да получават лихвени плащания в твърда валута.

Националният депозитар за сетълмент, руската национална клирингова къща, заяви по-рано този месец, като се позова на заповед на централната банка на страната, че чуждестранните притежатели на ОФЗ облигации нямат право да получават купонни плащания до следващо нареждане.

Още по темата

Националният депозитар за сетълмент, който обработва лихвените плащания по ОФЗ облигации от името на министерството на финансите, не е отговорил веднага на запитване от Ройтерс за информация кои инвеститори са получили плащането.

ОФЗ облигациите се използват от руското правителство за финансиране на някои бюджетни разходи. Преди нарастващото противопоставяне между Москва и Запада да направи облигациите рисков актив, те бяха популярни сред чуждестранните инвеститори благодарение на високата доходност и силните тогава икономически фундаменти на Русия.

Делът на чуждестранните инвеститори сред притежателите на ОФЗ облигации намалява до 17,8% през февруари, най-ниският от края на 2012 г., спрямо 19,1% месец по-рано.

Тази седмица Русия предложи да изплати в рубли част от еврооблигации на стойност 2 млрд. долара с падеж на 4 април, за да осигури плащания за местни инвеститори, които може да не са в състояние да получат долари.

Инвеститорите, които не приемат предложението, ще получат плащане в долари на 4 април, когато изплащането е дължимо, казва източник на Ройтерс.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Калининград и напрежението по литовската граница