IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли и от 1 октомври тази година

Парламентът одобри проекта за актуализация на бюджета на ДОО на първо четене

17:16 | 15.06.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С критики за липсата на справедливост при предложеното увеличение на пенсиите и за поставяне в риск на публичните финанси парламентът одобри актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. на първо четене след дебат, продължил три часа.

"За" гласуваха 141, "против" - 1, "въздържал се" - 83 народни представители.

Основните критики към предложената актуализация бяха насочени към това, че не са осигурени средствата за заложения ръст на пенсиите и не се посочва откъде ще дойдат парите за този разход от допълнително 1,4 млрд. лева. Другата критика беше свързана с опасения за нарушаване на устойчивостта на финансите на държавата. Призивите към управляващите бяха за устойчив подход при вдигане на пенсиите.

В пленарната зала се чуха обвинения в липса на справедливост и прозрачност, в разрушаване на модела на пенсионната система, тъй като ръстът на пенсиите и техният нов размер отново няма да съответстват на осигурителния принос, тоест системата остава нереформирана. 

ДПС, ГЕРБ и ИТН обещаха до второ четене на законопроекта да предложат „смислени“ идеи за увеличение на пенсиите, което да е балансирано за системата и адекватно за пенсионерите.

От опозицията обвиниха управляващите в опит за купуване на гласовете на пенсионерите, печелене на политическо време и попитаха данъци ли ще се вдигат, европари ли ще се ползват или заем ще се тегли, и поискаха устойчив модел за вдигане на пенсиите.

„Няма проблеми с устойчивостта на финансите на база на това, което се предприема в пенсионната система“, заяви от трибуната в парламента финансовият министър Асен Василев по време на дебата. Той отново припомни, че общо пенсиите от брутния вътрешен продукт на България са 10,4 на сто при средно в Европа са 12,7 на сто. Има възможности за допълнителни средства за увеличението на пенсиите, увери Василев.

Основната опорна точка на ГЕРБ срещу проектозакона беше, че се поставят под риск публичните финанси и липсва визя за пенсионните плащания и финансовата устойчивост на пенсинния модел.

Илиана Жекова (ГЕРБ) заяви от парламентарната трибуна, че от партията не са против увеличението на пенсиите, но няма да подкрепят проекта, защото заложеното увеличение е популистко политическо решение, чуждо на системата на пенсионното осигуряване. Ще се наруши солидарния принцип на системата, ще се демотивират осигуряващите се за пенсия, няма яснота откъде ще се вземат парите, бяха аргументите на опозиционната партия. Жекова каза още, че не се вижда механизъм за определяне на минималната пенсия, не се виждат и пенсионни политики за гарантиране доходите на пенсионерите.

От БСП защитиха проекта, като отбелязаха, че предложените варианти за увеличение на пенсиите гарантират постигане на адекватност на фона на инфлацията. Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски каза, че 1,386 милиарда лева за увеличението на пенсиите са осигурени от „повишената събираемост, от спрените кражби, от празните чекмеджета“. Пари има, заяви той.  

Елисавета Белобрадова („Демократична България“) каза, че инфлацията е световно събитие. Всякакви интерпретации с корени в действията на управлението на България са неверни, посочи тя.

Хасан Адемов (ДПС) заяви, че партията не е против увеличението на пенсиите, но друг е въпросът за методологията. Очаквахме за 6 месеца да анализират пенсионната система и да педложат план за пенсионна реформа. А предлаганото няма нищо общо – само промени в разходната част се виждат, така че да се преодолее инфлацията, каза той.

Най-сериозната критика на ДПС е снрещу безпринципната смесица между пенсионно осигуряване и социално подпомагане, което нарушава основни пенсионни принципи, каза Адемов. Дисбалансите продължават, защото отново не се решава проблемът с приноса и размера на пенсията.

Вместо реформа се предлагат промени, които искат още близо 1,4 милиарда лева, коментира още Адемов и определи стъпките като опит за купувдане на политическо време, без експертиза. Той увери, че от партията до второ четене на проекта ще излязат с нови предложения за по-добър жизнен стандарт на пенсионерите, за реално увеличение на доходите от пенсии.

Разходите на НОИ ще се увеличат с над 50%, предупреди Любомир Каримански (ИТН). Пари без реформи задълбочават структурните проблеми – демографския проблем. Ще се дебалансират публичните финанси и ще бъде оказан натиск върху дълга на държавата, каза той относно ръста на пенсиите, който се залага.

Той вижда притеснение и за проинфлационно влияние, дефицитът ще нарасне с близо 20 процента, каза Каримански. Продължава да се увеличава бюджетът на ДОО, без да се реформира системата и това ще застраши консолидирания бюджет, каза председателя на бюджетната комисия. И от ИТН дадоха заявка за нови предложения до второ гласуване на проекта.

Деница Сачева от ГЕРБ видя в актуализацията политически решения, които задълбочават несъвършенствата на пенсионната система, както и дългосрочната финансова стабилност. За нея предложеното увеличение на пенсиите е „политически инат да се счупи системата“.

От партията също се обявиха против вкарването на добавките от 60 лева към пенсиите. Парите, раздадени на калпак ще задълбочат проблемите, каза тя и също обеща нови предложения до второ гласуване.

Георги Георгиев („Възраждане“) каза, че тяхната парламентарна група ще подкрепи актуализацията, защото заради инфлацията пенсиите трябва да се увеличат. Критики бяха отправени към това, че правителството според него не осигурява приходи в ДОО и липсва реформа в системата.  

От „Продължаваме промяната“ защитиха проекта с аргумента, че има достатъчно приходи и затовах и увеличение на пенсионните осигуровки не е необходимо. Дефицитът е контролиран, приходите са гарантирани заради ръста на средния осигурителен доход. Финансовата устойчивост не е застрашена, заявиха от партията в рамките на дебата.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков заяви, че смята критиките за несъстоятелни в голямата им част. Системата е силно увредена от политически решения, а не експертни, каза той пред депутатите и подчерта, че е чул най-различни опорни точки, които „трудно се връзват“ с ръста на пенсиите.

Искаме да има справедливост в пенсионната система въпреки изкривяването в последните години. Ние внасяме такава справедливост с проекта за осъвременяване на пенсиите – за 250 хиляди души ще е по-справедлива системата, отколкото досега, каза министърът.

На критиката за риск за устойчивостта на системата той отговори, че парите ще идват от ръста на доходите и осигуровките, наред с повишената събираемост на приходите и спиране на кражбите в държавата.

Увеличеният дефицит не е нещо трагично, посочи той и припомни, че 12 години по-рано (при управлението на ГЕРБ - бел. ред.) всички решения са били на гърба на пенсионера. Няма как това да продължава, нужен е дебат за ръст на осигурителните вноски, посочи Гьоков.

С предложената актуализация на бюджета средната пенсия ще расте с 33% и това няма как да не се отчете, заяви той и допълни, че това дава глътка въздух на пенсионерите.

Министърът изрази съмнения за бъдещи предложения за увеличение на пенсиите, които ще предложат от опозицията.

Ако не приемем актуализацията на бюджета на ДОО и на държавния бюджет, пенсионерите ще останат само с ръст на пенсиите от 6,1 на сто. Всичко друго е популизъм, заяви министър Гьоков пред депутатите, призовавайки ги за подкрепа.

Със законопроекта за актуализация на ДОО се предлага от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември да се осъвременят с 10%. Към техния увеличен размер ще бъдат добавени и т.нар Covid добавки от 60 лв., както и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсия през януари 2022 г. Добавките от 60 лв. ще се включат в размера и на пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли, предвижда още законопроектът.

Предлагат се и промени в пенсионната политика, които се планира да влязат в сила от 1 октомври. От тази дата се предвижда максималната пенсия да се повиши със 70% - от 2000 лв. на 3400 лв. Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят от 1 октомври. За всяка година след отпускането на пенсията размерът й ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече. Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът й към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и благоприятна за тях сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още