Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Абу Даби търси местни инвеститори за своята газопреносна мрежа

Adnoc обмисля преместване на 51% от участието си в газопроводите в дружество със специална цел, като впоследствие планира да продаде 20% от него на местни фондове

Абу Даби търси местни инвеститори за своята газопреносна мрежа

Снимка: Bloomberg L.P.

Абу Даби обмисля да привлече местни инвеститори в рамките на своята газопреносна мрежа само месеци, след като набра пари от чуждестранни фондове, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Държавната компания Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) обсъжда преместването на 51% от участието си в газопроводите в дружество със специална цел. След това компанията може да продаде около 20% от него на един или повече местни фондове, което би им дало косвен интерес към основните активи, изтъкват хора, пожелали да запазят анонимност, тъй като информацията все още не е официално обявена.

Adnoc планира да извърши всяка една сделка със същата оценка като трансакцията през юни, когато продаде дял от газопроводите си на международни инвеститори. Сделката оцени активите на 21 млрд. долара, включително и дълг.

Според източниците Adnoc ще запази оперативния контрол върху газопреносната мрежа след продажбата. 

Още по темата

Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ), отваря енергийната си индустрия за чуждестранни инвеститори, тъй като се опитва да генерира допълнителни източници на финансиране. Сделките с газови активи ще донесат пари в момент, когато емирството се бори с тазгодишното потапяне на петролните и газовите цени заради пандемията от коронавируса.

През юни Adnoc продаде в сделка 49% от акциите в газопреносната си мрежа на стойност 10,1 млрд. долара на група от шест инвеститора, включително Global Infrastructure Partners, Brookfield Asset Management Inc. и суверенния фонд на Сингапур. 38-те тръбопровода са с обща дължина от почти 1000 километра (621 мили).

През последните четири години Adnoc преструктурира някои свои бизнеси, като продаде акции от търговското си звено и добави нови международни партньори. Освен това компанията проучва възможността за продажба на дял в 5 млрд. долара от своя портфейл от активи, свързани с недвижими имоти, което би представлявало поредната стъпка за набиране на средства и привличане на чуждестранни инвеститори.

„След като се захвана с нашата стратегия за съвместно инвестиране и партньорство, Adnoc продължава да привлича партньори от световна класа и водещи институционални инвеститори“, посочват от компанията в изявление по имейл във вторник (11 август).

Държавният енергиен производител прие международни инвеститори в своите съоръжения за рафиниране и добив на петрол. KKR & Co. и BlackRock Inc. в рамките на миналата година се съгласиха да инвестират 4 млрд. долара в петролопроводите на Adnoc, като по-късно бяха последвани от GIC.

Saudi Aramco също разглежда варианти за продажби на дялове от нейната тръбопроводна мрежа, съобщи Bloomberg News през март. Планът на саудитската компания беше обявен, след като в през миналата година тя осъществи своето първоначално публично предлагане на местната борса.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Други

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Какъв е залогът в Източното Средиземноморие?