Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Британски съд даде на венецуелската опозиция достъп до злато за 1 млрд. долара

Върховният съд прие британското „ясно и единодушно признаване“ на Гуайдо като президент на страната, но все пак по-долна инстанция също ще има думата

Британски съд даде на венецуелската опозиция достъп до злато за 1 млрд. долара

Хуан Гуайдо. Снимка: Bloomberg LP

Британски съдии постановиха в полза на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, давайки му възможност да поеме контрол върху злато на венецуелската държава за над 1 млрд. долара, съхранявано в трезорите на Английската централна банка, съобщава Bloomberg.

Върховният съд прие британското „ясно и единодушно признаване“ на Гуайдо като президент на страната в решение от понеделник. Съдиите обаче постановиха, че на по-ниска инстанция все пак ще трябва да бъде решено дали решенията на венецуелския съд също трябва да бъдат вземани предвид при установяването на това кой в крайна сметка да получи златото.

Досега делото бе разгледано от редица британски съдилища, след като централната банка на Венецуела заведе дело срещу Английската централна банка за достъп до кюлчетата с довода, че се нуждае от средствата за борба с коронавирусната пандемия. В същото време подкрепата за опозиционера Гуайдо отслабва, докато дългогодишният президент Николас Мадуро продължава да държи официалната власт, а управляващата му партия е водеща на местните избори.

Още по темата

Международното признаване на Гуайдо става в ключов за него момент, когато съюзниците започват да се съмняват в жизнеспособността на неговото временно управление, казва Луис Висенте Леон, ръководител на местната социологическа агенция Datanalisis.

„Трябва да помним, че има само няколко конкретни неща, които временното правителство може да контролира и венецуелските ресурси в чужбина са едно от тези неща“, казва той.

Въпреки че бе разпоредено съд на по-долна инстанция да разгледа и ефекта от венецуелските юридически решения, то върховните съдии посочиха, че ако според тези решения Гуайдо не е президент, те „не могат да бъдат признати или да влязат в ефект от съдилища в тази юрисдикция“, защото това би противоречало на позицията на изпълнителната власт.

Сарош Зайвала, адвокат на Венецуелската централна банка, предупреди, че чуждестранните правителства ще се разколебаят да държат средства във Великобритания след решението.

От опозицията в Каракас казват, че ако имат контрол върху златото, за момента няма да се възползват от него като част от усилията на Гуайдо да подсигури активите на страната си в чужбина.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Хе хе , така така ,после да не стане някоя инфекция с банковия сектор на запада

Още от Други
Цената на изтеглянето на големите банки от Русия