IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon се включва в борбата с климатичните промени

Компанията досега странеше от сътрудничество в областта на климата

21:42 | 22.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтрес</em></p>

Снимка: Архив Ройтрес

Exxon Mobil Corp. планира да се присъедини към други големи енергийни компании в опит да намали замърсяването от производството на природен газ, съобщава MarketWatch, позовавайки се на запознати източници.

Групата включва и Royal Dutch Shell PLC и BP PLC. Докато Shell и BP са обединявали усилия с други глобални играчи в миналото в подобни индустриални сътрудничества по въпросите на околната среда, Exxon по-често остава настрана.

Групата планира да работи за намаляване на емисиите на метан от производството, транспорта и потреблението на природен газ. Очаква се компаниите да направят официално изявление по-късно през седмицата. 

През последните месеци Exxon стана по-ангажиран с проблемите, свързани с изменението на климата, след натиск от страна на инвеститорите, както и правни предизвикателства.

Компанията увеличи своята активност, свързана с климата, потвърди ангажимента си към Парижкото споразумение за климата, назначи експерт по околна среда в борда си, като работи за намаляване на емисиите от дейността си.

Тя обаче отхвърли исканията на акционерите за повече информация за това как промените в климата ще се отразят на нейните операции. Досега странеше и от сътрудничество в областта на климата с европейски партньори.

Според скорошно проучване на Международната агенция по енергетика (МАЕ) около 76 милиона тона метан се отделят всяка година от глобалните нефтени и газови операции. Това е еквивалентно на повече от цялата продукция на природен газ в Австралия, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол миналия месец.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още