IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на финансиране за 1,7 трлн. долара усложнява глобалното възстановяване

Според ново проучване 40% от молбите за търговско финансиране, отхвърлени от банките, са били от малки и средни предприятия

15:08 | 12.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Липсата на търговско финансиране на глобално ниво е нараснала с 15% до 1,7 трлн. долара през 2020 г., след като Covid-19 предизвика шокови вълни в търговията и веригите на доставки, сочи ново проучване на Азиатската банка за развитие (ADB).

Недостигът в търговското финансиране, което е от решаващо значение за потоците на внос и износ, заплашва глобалното възстановяване, за което показателите за потреблението и производството вече подсказват, че може би се охлажда, коментира Bloomberg. Почти една трета от компаниите в проучването на ADB, представено във вторник, посочват липсата на финансиране като основна пречка за следващата година.

„Това проучване предизвиква тревога, че не просто има постоянни пазарни дупки в търговското финансиране, тези дупки растат“, казва Стивън Бек, ръководител на търговското финансиране в ADB, в интервю.

ADB открива още, че 40% от молбите за търговско финансиране, отхвърлени от банките, са били от малки и средни предприятия (МСП). Управляваните от жени МСП са били засегнати особено силно, като 70% от молбите са били изцяло или частично отхвърлени.

Макар че по-слабото търсене на финансиране през пандемията допринесе за тази дупка, вероятността молбите за финансиране да бъдат отхвърлени е нараснала тази година, след като вирусът опустоши икономическата активност. Като процент от световната търговия на стоки липсата се е увеличила до 9,7% през 2020 г. спрямо 7,7% през 2018 г., показва още проучването.

Опасенията за икономическото възстановяване, заедно с регулаторните ограничения, изискванията за мерки срещу изпиране на пари и правилата за познаване на клиентите, са сред основните пречки пред компаниите, за да си подсигурят финансиране, посочва ADB.

Потенциалните решения включват глобални стандарти и законодателство за дигитализацията на екосистемата на търговията – от доставчици до складове – които генерират данни, увеличават прозрачността, подобряват оперативната съвместимост и в крайна сметка подобряват достъпа до финансиране, казва Бек. „Дигитализацията може да реши много проблеми“.

Макар че глобалната търговия се възстановява на фона на засилването на икономическата активност тази година, Световната търговска организация предупреди този месец, че пандемията продължава да представлява най-големия риск за възстановяването в глобалната търговия и производство. Базираната в Женева организация повиши прогнозите си за ръста на търговията през 2021 и 2022 г. до съответно 10,8% и 4,7%.

„Трябва да сме сигурни, че има достатъчно финансиране, за да подкрепим търговията, от която се нуждаем за генерирането на растежа и работните места, които да ни изкарат от тази каша“, каза още Бек.

ADB е анкетирала 79 банки от 43 страни – включително водещи доставчици на търговско финансиране – и 469 компании от 72 страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още