IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската соя завладява европейските пазари

Срещата между Доналд Тръмп и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер през юли е основният фактор, спомогнал за увеличаване на вноса на соя в ЕС

10:07 | 20.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ изпревариха Бразилия като най-голям доставчик на соя за пазара на Европейския съюз (ЕС), след като през юли беше сключено споразумение за предотвратяване на търговска война между американския президент Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, което отвори по-широко европейските пазари за редица американски продукти, съобщава Euractiv.

От юли до средата на септември американската соя успя да се пребори за 52% от общия внос на този продукт за ЕС, нараствайки със 133% в сравнение със същия период на миналата година.

В същото време вносът от Бразилия отчита понижение от 40%. 

Жан-Клод Юнкер обеща в края на юли по време на срещата с президента Тръмп в Белия дом, че европейците ще купуват повече американска соя като част от пакета за предоговаряне на търговските взаимоотношения между ЕС и САЩ. До известна степен решението на Юнкер беше взето под натиска от заплахата за налагане на американски мита върху вноса на европейски автомобили.

Председателят на ЕК събира данни за вноса на соя, за да докаже, че държи на своята дума, макар ръстът при вноса на въпросния продукт да е по-скоро резултат от движението на цените на световните пазари, тъй като ЕС не е изграждал бариери пред вноса на този продукт.

През юни Китай драстично намали вноса на американска соя като част от ответните мерки срещу агресивната външнотърговска политика на администрацията на президента Тръмп.

Преговорите между САЩ и ЕС започнаха с дискусии върху начините, чрез които Вашингтон ще намали своя търговски дефицит спрямо страните от Европа.

В началото на септември от Брюксел обявиха желание за стартиране на нови преговори със САЩ за постигане на окончателно търговско споразумение.

Фокусът на политиците беше насочен към вноса на американско говеждо месо с хормони и размерът на квотите за импорт, които ЕС може да отстъпи на САЩ, след като Доналд Тръмп изрази мнение, че страната му е ощетена в търговския обмен с Европа. Той настоя ЕС да отвори по-широко пазарите си за американските стоки и по-специално за продуктите от селскостопанския и автомобилния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 5 години
айде на ГМО-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още