IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлинското летище е финансово подсигурено само до февруари

Най-късно дотогава операторът му ще има нужда от нова държавна подкрепа

22:56 | 24.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Една от залите на летището в Берлин. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Една от залите на летището в Берлин. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ликвидността на берлинското летище BER в момента е осигурена до февруари 2022 г., показват данни на оператора му.

„Дотогава ще имаме нужда от свежи пари", каза бъдещият ръководител на BER Алета фон Масенбах в петък в Берлин. Акционерите в публичния сектор обаче били в близък контакт. Собствениците Берлин, Бранденбург и федералното правителство вече са предприели някои мерки за допълнителна финансова подкрепа. За текущата година Фон Масенбах очаква общи приходи от около 265 милиона евро и оперативна загуба от около 60 милиона евро. След слабата първа половина на годината броят на пътниците вероятно ще се изравни на около десет милиона и по този начин ще достигне нивото на 2020 г. За сравнение: през 2019 г. - преди кризата с коронавируса, през аеропорта все още минаваха около 36 милиона пътници.

Летището трябваше да бъде спасено от фалит от неговите собственици заради спада на въздушния трафик в резултат на пандемията на вируса. Финансовото положение на летището е затруднено от години, тъй като експлоатационната компания FBB натрупа дългове за около 4,5 млрд. Еевро поради забавянето на строителството. Собствениците трябва да помогнат на BER да преодолее кризата до 2026 г. с помощта на около 2,4 милиарда евро. Компанията била в контакт с Европейската комисия, която все още трябва да одобри тази подкрепа, каза Фон Масенбах. Тя е член на борда на FBB и ще поеме поста от Енгелберт Лютке Далдруп през октомври.

Финансовото положение остава много напрегнато, но в момента е в съответствие с очакванията, твърди бъдещият директор. То е много зависимо от въздушния трафик, който все още страда от ограниченията за пътуване, причинени от коронавируса, признава Фон Масенбах. През ноември ще бъде разгледан бизнес планът за 2022 г., който вече се оспорва. Операторът  е успял да икономиса около 90 милиона евро само за 2021 г., добави Лютке Далдруп. Той разчитал и на увеличаване на въздушния трафик. Съвсем наскоро, за първи път от дълго време, имаше повече от 60 000 пътници за един ден. „Терминалът се запълва, животът се завръща“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още