Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е втора в ЕС по загинали на пътя през 2019 г.

Заради забавянето на напредъка в някои държави блокът няма да изпълни целта си за намаляване наполовина на броя смъртни случаи в катастрофи до края на 2020 г.

България е втора в ЕС по загинали на пътя през 2019 г.

Снимка: БГНЕС

България е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по брой загинали в пътни инциденти спрямо 1 млн. души население, показват предварителните оценки на Европейската комисия (ЕК) за безопасността на пътищата в блока, публикувани днес.

Данните показват, че в България 89 души на 1 млн. души население са загинали в пътни инциденти през миналата година. Изпреварва ни само Румъния с 96 загинали на 1 млн. души население. След нас е Полша със 77 смъртни случая при катастрофи на 1 млн. души.

Средно за ЕС броят на загиналите в пътни инциденти през 2019 г. на милион население е 51 души.

Най-малък е този брой в Швеция – 22 души на 1 млн. души население.

Статистиката сочи, че през последните 10 години броят на загиналите в пътни инциденти в ЕС намаляват, включително и в България. За нашата страна е отчетено понижение от 19% при 23% спад средно за ЕС.

Броят на фаталните инциденти по пътищата на ЕС се понижава с 2% през 2019 г. спрямо 2018 г. 

Приблизително 22 800 души в ЕС са загинали в катастрофи през миналата година, което е с почти 7 хил. жертви по-малко, отколкото през 2010 г.

Още по темата

Най-силно понижение на загиналите при пътни инциденти е отчетено в Гърция – с 45% за 10 години. Същевременно в Нидерландия е регистриран ръст от 9% на този показател.

Осем държави членки на ЕС отчитат най-ниски нива на смъртност в пътни инциденти през 2019 г. - Хърватия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Латвия, Люксембург и Швеция. В почти една трета от страните е постигнато намаление на фаталните пътни инциденти с 30% или повече.

В повечето страни обаче напредъкът се забавя и ЕС вероятно няма да изпълни целта си да намали наполовина броя на смъртните случаи по пътищата до края на тази година спрямо 2010 г.

Според доклада на ЕК за пътната безопасност Европа е най-безопасният регион в света що се отнася до сигурността по пътищата.

ЕС си е поставил за цел до 2050 г. по европейските пътища да не се случват смъртоносни инциденти и тежки наранявания. Към 2030 г. целта е да се постигне 50% спад на смъртните случаи при катастрофи и 50% спад на тежките увреждания вследствие на пътни инциденти.

ЕК признава обаче, че различията между отделните държави членки са огромни. „Ще постигнем целта си само чрез комбинация от законодателни мерки, адекватно финансиране, стандарти за превозните средства и инфраструктура, цифровизация и обмен на добри практики“, коментира еврокомисарят по транспортните въпроси Адина Валеан.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Коронавирусът създава нови тенденции в потреблението