IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2038 г.: Германия се отказва от въглищата напълно

Правителството ще осигури обезщетения в размер на 40 млрд. евро

16:46 | 16.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/ALI ALI</em></p>

Снимка: EPA/ALI ALI

Ангела Меркел постигна сделка за стартирането на плана за пълното прекратяване на използването на въглища за добив на електроенергия. Германският канцлер предлага обезщетения за милиарди евро за дружествата и засегнатите региони, така че затварянето на въглищните централи да започне още през тази година, съобщава Bloomberg.

На преговорите между правителството и премиерите на федералните провинции, които започнаха в сряда вечерта и завършиха късно през нощта, бе решено да се прекрати дейността на всички въглищни централи до 2038 г. Планът предвижда осигуряването на компенсации в размер на 40 млрд. евро за засегнатите региони.

Най-голямата германска въглищна централа RWE ще получи 2.6 млрд. евро, сочи информация на запознат с преговорите източник на Bloomberg.

Меркел се намира в трудна позиция, тъй като среща натиск както от еколози и активисти, така и от компаниите от минния сектор. Борбата с климатичните промени е сред най-важните теми за избирателите, а Германия няма да успее да изпълни целите за 2020 г. спрямо Парижкото споразумение за климата. От друга страна, се засилват опасенията, че социалното неравенство между по-бедните региони в Източна Германия, където се намират голяма част от минните компании, и Западна Германия, ще се увеличи.

Също така пред Меркел има и редица политически предизвикателства. Партията на зелените и крайно дясната Алтернатива за Германия увеличават подкрепата си от двата края на политическия спектър. Тази тенденция е тежък удар за традиционните политически формации, включително и за Християндемократическия съюз на Меркел. Алтернатива за Германия традиционно печели много гласове в миньорските градове.

„Беше дълга нощ, но успяхме да постигнем споразумение“, коментира премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет пред германското радио Deutschland funk. “Срокът, за който се споразумяхме, е амбициозен, но реалистичен“, заяви Лашет.

Според Лашет близо 3 хил. работни места в провинцията ще бъдат засегнати от затварянията на предприятията. Премиерът потвърди, че затварянията ще се случат много по-бързо в западната част на страната. Голямата съпротива срещу плана идва предимно от изток, тъй като икономиката на този регион разчита до голяма степен на въглищата.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още