IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е съгласувала предварително "черен списък" с държави, свързани с пране на пари

Съдържанието на документа и методологията за неговото изготвяне са били предварително съобщени на страните в ЕС и на засегнатите държави

14:22 | 01.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия съобщи, че е съгласувала предварително с държавите от Европейския съюз т. нар. "черен списък" със страни, където правилата срещу прането на пари и финансирането на тероризма са слаби. Списъкът бе представен в средата на февруари и предстои да бъде оценен от Съвета на ЕС и Европейския парламент, предава БТА.

Говорител на ЕК днес заяви, че Комисията ще коментира процеса, след като приключи. Той добави, че съдържанието на документа и методологията за неговото изготвяне са били предварително съобщени на страните в ЕС и на засегнатите държави.

Според съобщения в медиите единствено Белгия засега подкрепя целия списък, а всяка от останалите държави в ЕС има някакви възражения по неговото съдържание. В списъка са включени Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Американски Вирджински острови и Йемен.

В днешно съобщение на групата на Зелените в Европейския парламент се пояснява, че Франция и Великобритания настояват Саудитска Арабия и други държави да не бъдат включвани, Испания настоява за изключването на Панама, а САЩ желаят да предпазят своите четири засегнати територии. Отбелязва се, че се очаква на 13 март финансовите министри на ЕС да вземат решение дали приемат, или отхвърлят предложението на ЕК.

Когато представи въпросния списък, Комисията изрази очакването европейските финансови институции да бъдат особено предпазливи с преводи от посочените държави. Преводите могат да продължат, но трябва да бъдат проверявани по-задълбочено, поясни еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова.

Това не е наказателен списък и остава отворен за промени и допълнения. Всички държави в ЕС са убедени, че този списък е необходим. Засяга се обаче политически чувствителен въпрос, свързан не само с финансови дейности, но и с международни и двустранни отношения, отбеляза тогава еврокомисарят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още