IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага Полша, Латвия и Литва временно да не спазват правилата за миграцията

Страните получават възможност да удължат периода на регистрация на заявления за убежище и да връщат по-бързо и лесно хора, чиито молби са били отхвърлени

16:47 | 01.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/MAXIM GUCHEK, BELTA</em></p>

Снимка: EPA/MAXIM GUCHEK, BELTA

Европейската комисия (ЕК) предложи днес Полша, Латвия и Литва временно да не спазват правилата на Европейския съюз (ЕС) за миграцията за период от шест месеца заради ситуацията по границата им с Беларус.

Това ще позволи на страните да организират процеса за управление на кризата с мигрантите по границата, съобщават от ЕК.

Мерките ще се прилагат за граждани на страни извън ЕС, които са влезли незаконно в ЕС от Беларус и се намират в близост до границата, или тези, които се явяват на гранично-пропускателни пунктове.

Трите страни получават възможност да удължат периода на регистрация на заявления за убежище до 4 седмици, вместо сегашните 3 до 10 дни. Държавите могат също така да прилагат процедурата за убежище на границата, за да обработват всички молби за убежище в рамките на максимум 16 седмици, освен когато не може да бъде осигурена адекватна подкрепа за кандидати със специфични здравословни проблеми.

ЕК посочва, че страните членки трябва да се фокусират върху покриването на основни нужди, включително временен подслон, адаптиран към сезонните метеорологични условия, храна, вода, облекло, адекватни медицински грижи и помощ на уязвими лица в сътрудничество с ООН и партньорски организации.

Страните ще могат да прилагат и опростени и по-бързи национални процедури за връщане на хора, чиито молби за международна закрила са били отхвърлени.

ЕК декларира, че агенциите на ЕС са готови да помогнат на трите страни при поискване. Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) може да помогне за регистрирането и обработката на молби, да осигури проверка на уязвимите хора и да подпомогне управлението, проектирането и въвеждането на адекватен прием.

Frontex може да окаже допълнителна подкрепа за дейности по граничен контрол, включително операции по проверка и връщане. Европол може да предостави разузнавателни данни за противодействие на трафика на хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още