IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът от Великобритания към ЕС намалява с близо 70%, изчисляват превозвачи

Правителството не приема сметките на сектора за януари и настоява, че отражението на Brexit е минимално

10:35 | 08.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът от Великобритания към ЕС е намалял с 68% през януари на годишна база, сочат данни на превозвачи, цитирани от Ройтерс. Тази информация не се потвърждава официално от правителството, което твърди, че напускането на ЕС има минимално отражение.

"Благодарение на предварителната работа на превозвачите и търговците проблемите по границите са до този момент минимални и товарният транспорт е близо до нормалните нива, въпреки пандемията от COVID - 19", се казва в изявление на властите.

Но компаниите се оплакват, че трябва да попълват нови данъчни декларации и здравни сертификати, а в допълнение пандемията от коронавируса също се отразява негативно на бизнеса.

Това допринася за намаляване на износа с 68 на сто на годишна база, посочват от Асоциацията на пътните превозвачи (RHA) във Великобритания и искат правителството да ги компенсира за загубите, допълва Financial Times.

От организацията се оплакват и че не са изпълнени всички обещания на властите около Brexit. Например плановете на правителството са били да бъдат назначени 50 хил. митнически служители, които да помагат на бизнеса с новите правила след излизането на Великобритания от общността. Но в момента са назначени едва 10 хил. митнически служители.

Превозвачите и търговците призовават и за облекчение на режима по границата със Северна Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
Още може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още