IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-големите компании за потребителски стоки в света?

Рентабилността на Топ 50 се е повишила до рекордно високо ниво

08:30 | 05.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Най-големите компании за потребителски стоки в света са генерирали през 2018 г. с почти шест процента повече приходи от продажби, отколкото през предходната година - общо близо 1,4 трилиона долара. Но още по-забележително е, че в същото време компаниите повишават своята рентабилност: средната възвръщаемост възлиза на 18,2%, става ясно от анализ на консултантската компания OC & C, цитиран от германския икономически всекидневник Handelsblatt.

„Рентабилността достигна най-високото си ниво досега“, казва Кристоф Трайбер, партньор на OC&C и съавтор на изследването. То се основава на ключови данни на издаващите финансовите си резултати компании в сегмента „Бързооборотни потребителски стоки" „Fast Moving Consumer Goods“ (FMCG) - потребителски стоки за ежедневна употреба като храни, шампоани или тютюн, пояснява Bloomberg TV Bulgaria.

В класацията с голяма преднина доминира компанията Nestlé, която е реализирала приходи от 93,4 млрд. долара, следвана от Procter & Gamble и PepsiCo. На първите седем места няма промени в сравнение с предходната година. Henkel, единствената германска компания, която влиза с FMCG дейности (без лепила) в Топ 50, остава на 33-то място.

OC&C също счита Beiersdorf (производител на Nivea, Eucerin, Hansaplast) за един от по-големите играчи. Групата за потребителски стоки от Хамбург влиза с оборот от 6,9 млрд. долара в споменатия сегмент на 64-то място. За целите на класацията OC&C изчислява стойността на приходите в американска валута.

Докато германските компании едва успяват да влязат в редиците на големите играчи, броят на китайските и японските корпорации в рамките на последните 10 години до 2018 г. расте от 7 до 12. Днес те генерират 15 на сто от общите приходи на Топ 50.

Силата на компаниите според Трайбер е „в органичния растеж“: като най-накрая отново са се увеличили и обемите на продадените стоки - след като в годините преди това често ставаше дума само за повишаване на цените. „Но ръстът на обема е по-здравословен растеж“, казва Трайбер.

Ръстът се обосновава главно от две тенденции: от една страна, след няколко години на мегасливания и придобивания, инвестициите в бързоразвиващите се сектори са се изплатили - като на производителя на бира и спиртни напитки Diageo, който през 2017 г. придоби основания от холивудския актьор Джордж Клуни производител на текила Casamigos и по този начин си осигури присъствие на пазара на премиум текила.

В допълнение важи и принципът „големите учат от малките" - често като купуват по-малки, гъвкави марки или стартиращи компании, които допълват определени функции в цифровата област. 

Каква е "икономическата ефективност” на компаниите вижте в продължението на материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Освен това плащат сносни дивиденти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още