IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Необходими са още усилия за единен европейски капиталов пазар

Икономическата политика на САЩ в момента е един от основните рискове за световната икономика, посочи още гуверньорът на Австрийската централна банка

12:12 | 31.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Страните от еврозоната трябва да увеличат усилията си, за да постигнат единен капиталов пазар, който да защитава интересите им и да се противопоставя на доминацията на американския долар. Това заяви един от дългогодишните членове на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни, цитиран от Ройтерс.

„Икономическата политика на САЩ в момента е един от основните рискове за световната икономика“, посочи още гуверньорът на Австрийската централна банка по време на икономически форум.

Той заяви също, че непредсказуемата търговска и икономическа политика, предубедените съдебни решения на американските съдилища и доминантната роля на американската валута не се отразяват добре на Европа и на тях трябва да бъде отговорено с мерки, които да подсилят еврото.

„Ролята (на долара – бел. ред.) е много силна, не трябва да имате илюзии за това“, каза Новотни. Според него налице е нарастващ интерес за освобождаване от „едностранното господство“.

Като пример Новотни даде европейските инициативи за защитаване на компании от американски санкции във връзка с Иран. Те обаче не сработват, тъй като приоритет на фирмите е да защитят бизнеса си и затова се съобразяват с исканията на Вашингтон, посочи той.

„Затова вярвам, че е много важно да укрепим и засилим проекта за единен европейски капиталов пазар“, посочи гуверньорът, който също така е член на Управляващия съвет на ЕЦБ.

Новотни заяви още, че европейският кредитен сектор би имал шанс да процъфти, а еврото да увеличи ролата си като валутен резерв, ако ликвидността му е сравнима с тази на долара.

„Това, което е от съществено значение, е икономическите основи да бъдат поставяни стъпка по стъпка, за да се постигне определена степен на „де факто“ независимост“, допълни той.

В свето изказване Новотни също така призова и за по-твърди действия за нормализирането на облекчената парична политика и фокусиране върху връщането на положителна територия на лихвените проценти по депозити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още