IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей иска отлагане на Brexit до 30 юни

Ако споразумението бъде постигнато по-рано, то тогава и удължаването ще бъде прекратено предварително

11:59 | 05.04.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей е написала писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск в петък с молба процесът по излизането на Великобритания от Европейския съюз да бъде забавен до 30 юни. Това трябва да позволи на разединените британски депутати да приемат споразумението на министър-председателя с Брюксел.

„Великобритания предлага този период да завърши на 30 юни 2019 г.“, посочва Мей в писмото, цитирано от Ройтерс.

Тя също така предлага, ако споразумение бъде достигнато по-рано, то тогава и удължаването да бъде прекратено по-рано.

„Правителството ще иска да договори времева рамка за ратифициране, която позволява Великобритания да излезе от Европейския съюз преди 23 май 2019 г. и така да отмени изборите за Европейски парламент, но ще продължи да извършва съответната подготовка за изборите, ако това не бъде възможно“, посочва премиерът.

В същото време Туск се очаква да предложи на Великобритания „гъвкаво“ удължение на крайната дата в рамките на до една година, като да се предостави и възможността за евентуално по-ранно напускане. Това посочва високопоставен представител на ЕС пред Ройтерс.

По думите му предложението може да бъде отправено към премиера по време на извънредната среща на върха на европейските лидери на 10 април в Брюксел.

„Единственият разумен вариант за излизане би бил дълго, но гъвкаво удължаване“, посочва източникът на агенцията. По думите му възможно е да се предостави едногодишно удължаване, което автоматично да бъде прекратено, веднага щом споразумението за Brexit бъде прието.

Според него дори и в крайна сметка да не се стигне до неговото ратифициране в британския парламент, то Великобритания все пак ще има достатъчно време, за да преосмисли стратегията си.

Излизането на Острова от ЕС – близо три години, след като страната проведе референдум за членството си в блока, е поставено под въпрос, тъй като британският парламент не може да реши какви условия за напускане иска.

Стигна се дори до това Тереза Мей да предложи да подаде оставка, стига сделката да бъде приета, но дори това не даде успех. Сега тя се е обърнала към опозиционната Лейбъристка партия и нейният лидер Джеръми Корбин в опит да привлече нейните депутати на своя страна. Това обаче ще изисква от нея да направи някои отстъпки и все още не е ясно дали двете политически сили ще успеят да се разберат. Очаква се преговорите да продължат и в петък.

По-рано стана ясно, че сред възможностите, които Мей е върнала на масата за преговори с Корбин, е и провеждането на „потвърдителен“ референдум за напускането на блока, на който гласоподавателите да посочат дали одобряват нейната сделка с Брюксел. Това е един от няколкото обсъждани варианти след разговорите между премиера и Корбин, съобщават източници за Bloomberg.

Мей обаче е изправена срещу отпор от страна на своите министри привърженици на Brexit, които гледат с ужас на идеята за ново народно допитване, посочват запознатите с въпроса, пожелали анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
forexar
преди 5 години
За съжаление в този си безпомощен вид ЕС не може да спре да го разиграват и баламосват до безкрай."Туск се очаква да предложи ... гъвкаво удължение..." ... на гаврата и агонията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Добре е човек, преди да се изходи по някоя тема, да се научи:1. да пише на правилен български;2. да може мисълта му да не се връзва на фльонга!И всеки ден едва ли не се уверявам, че е вярно следното:На всеки, който се връща тук от англо-саксонският свят, трябва да му се кади тамян и да му се чете молитва за изгонване на бесове.Ако вече не е станал сам англо-саксонец разумява се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
lyusien
преди 5 години
Великобритания да бъде готова за твърд Брексит на 12 април и да е готова да изживее шока от това си деиствие Едва ли европеиските лидери ще се съгласят на нова отсрочка Дори те разбраха че британците ги мотат за да се подготвят по добре за Брексит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още