IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция готви временна забранa за съкращаване на персонал

Мярката ще е в сила три месеца, но президентът ще може да я удължи при необходимост

15:37 | 09.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Турция се готви за нови стъпки в борбата си срещу ефектите от коронавирусната пандемия върху пазара на труда. Страната въвежда нови облекчения за работниците, които обаче бързо бяха разкритикувани като недостатъчни.

Правителството налага временна забрана на съкращаването на работници за период от три месеца. Също така се въвеждат и дневни помощи от 40 лири (5,8 долара) за хората, които не могат да получат помощ при безработица, но са останали без работа след 15 март, съобщава Bloomberg, позовавайки се на предложение на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

В рамките на предложенията също така президентът Реджеп Ердоган ще получи правото да удължи забраната за съкращаване на служители с до шест месеца.

Поставянето под контрол на безработицата е едно от най-належащите предизвикателства пред икономиката на страната, която, според Morgan Stanley, е сред най-тежко засегнатите от пандемията в централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка. Безработицата, без тази в селскостопанския сектор, е от 15,8% за трите месеца до януари, показват официални данни.

Предложенията на управляващите обаче бързо бяха разкритикувани като недостатъчни. Според председателя на конфедерацията на труда в страната DISK Арзу Черкезоглу мерките са „странна политика за неплатен отпуск“. В коментар в Twitter Черкезоглу заяви, че работниците, които ще бъдат изпратени в неплатен отпуск в рамките на предложенията ще получат месечно възнаграждение от около 1177 лири, което е близо една трета от това, което биха взели от средствата по програмата за краткосрочна заетост. „Работниците трябва да получават поне минимална работна заплата“, заяви тя.

Турция отчете 87 нови смъртни случаи от коронавирус в сряда, с което загиналите в страната са общо 812, съобщи министърът на здравеопазването Фахретин Коча. Броят на потвърдените случаи е нараснал с 12,1% от вторник насам и вече е 38 226 души. През последните 24 часа в страната са изследвани общо близо 25 000 души, като от тях 4117 са дали положителна проба за вируса.

Властите в страната постепенно увеличават ограниченията за движение, откакто бе регистриран първият случай на COVID-19 на 10 март. Правителството наложи забрана за излизане на възрастните хора и най-младите, прекрати самолетният транспорт и ограничи движението от и за над 30 града, в това число Истанбул и столицата Анкара.

По-рано президентът Ердоган представи пакет на стойност 100-млрд. лири за справяне с икономическите последствия от вируса, който включва евтини кредити и данъчни облекчения за бизнеса. Според Morgan Stanley турският брутен вътрешен продукт ще се свие с 3,6% тази година, но предстои ръст от 5% през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още