IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция може да получи от ЕС още 3,5 млрд. евро за мигрантите

Съмнително е обаче дали проектът ще получи одобрение и в Европейския парламент заради критиките към политиката на Ердоган

20:33 | 23.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Европейският съюз може да отпусне на Турция още 3,5 милиарда евро за настаняване на сирийски бежанци. Това е предложението на ЕК за финансовия пакет за Турция до 2024 г., поясняват пред Ройтерс двама дипломати в сряда. Общо 5,77 милиарда евро хуманитарна помощ трябва да отидат за Турция, Йордания, Ливан и Сирия. Това трябва да предотврати нов поток от бежанци в ЕС и да помогне да се спечели време, докато гражданската война в Сирия приключи. Предложението на Европейската комисия трябва да бъде представено на 27-те държавни и правителствени ръководители на ЕС на срещата им на върха в четвъртък.

Съмнително е обаче дали проектът ще получи одобрение. Някои водещи политици в страните от ЕС обвиняват Турция в отслабване на правата на човека и увеличаване на авторитарното лидерство. Освен това парите ще идват изцяло от общия бюджет на ЕС, което ще изисква одобрението на Европейския парламент. Това, от своя страна, ще поднови дебата за европейското бъдеще на страната. Евродепутатите обвиняват правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че ограничава свободата на медиите и хвърля политически опоненти в затвора без справедлив процес.

В Турция има близо 4 млн. сирийци, като повечето от тях не живеят в бежански лагери, стотици хиляди работят, а децата им вече са на училище.

Анкара често изтъква, че е похарчила над 40 млрд. долара за предоставяне на основни услуги и иска средствата от ЕС да бъдат изплатени директно на правителството в Анкара. Ройтерс отбелязва, че предвид нарастващия авторитаризъм в Турция и влошаващото се състояние на човешките права това е малко вероятно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още