Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Порожанов: Над 500 са сигналите до прокуратурата за злоупотреби с агросубсидии*

Според Тихомир Безлов заради злоупотребите финансирането изтича в канала

Порожанов: Над 500 са сигналите до прокуратурата за злоупотреби с агросубсидии*

Снимка: Pixabay

За периода 2011 г. – 2016 г. До прокуратурата са пратени над 500 сигнала за злоупотреби със земеделски субсидии. Те са за нарушения в различни области, включително при директните плащания, но и за къщи за гости. Това стана ясно от интервю на министъра на земеделието Румен Порожанов пред bTV.

Припомняме, че прокуратурата започна преди дни проверка на всички 746 къщи за гости в страната, построени със средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г.

Повод за проверката е разследването срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по съмнение за източване на евросредства от ПРСР чрез подставено лице, построило къща за гости, която не се ползва по предназначение. 

Още по темата

На 30 април министърът на земеделието е поискал оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова. Причината е информация, че телефонът й е обявен в сайт за резервации на къща за гости в с. Юндола.

„Аз поисках оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, каза Румен Порожанов. В разговор със служителката на ДФЗ тя е заявила, че е искала да помогне при къщата за гости в Юндола, но след това е забравила да го махне. По думите му работата на чиновниците в ДФ „Земеделие" е да проверяват проекти и да извършват плащанията по тях.

Той обясни още, че документи за финансиране на къщи за гости са подавани на два пъти – през 2009 - 2010 г. и 2014-та, когато той не е бил шеф на ДФЗ.

„По мое време – 2015 г., когато за втори път влязох във Фонда, беше приключило договарянето по приема за туристическите обекти. С моя заповед направихме анализ, появиха се много нередности – имаше договорени кемпери, каравани. По рибарската програма имаше договорени яхти. Нито едно от тези превозни средства не е било разплатено”, посочи той.

Румен Порожанов заяви, че има редица къщи за гости, за които финансирането е спряно заради конфликт на интереси. Той даде за пример шест къщи за гости около морето с едни и същи банкови сметки, поръчители по авансите и доставчици. Случаят е разследван и предаден на прокуратурата.

Той припомни, че за 62 къщи за гости има наложени 10 млн. лв. финансови корекции, като за 32 имота собствениците е трябвало да върнат цялата сума.

„Държавата може да претендира по исков ред, защо не и за имотите“, каза министърът. Това, че са изтекли петте години, през които задължително обектът трябва да приема туристи, не освобождава обекта от проверки, смята той.

Порожанов съобщи още, че след различни одити на субсидиите за земеделие по мерки от по ПРСР са наложени санкции на България за около 11 млн. евро.  Санкциите, които се налагат, са за сметка на финансирането от ЕС. Част от тях са резултат  включително от недобросъвестно поведение на бенефициентите, каза министърът.

„Партийната намеса води до подобни резултати“ – така коментира скандала с къщите за гости бившият изпълнителен директор на ДФЗ проф. Димитър Тадаръков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той е на мнение, че фонд „Земеделие“ има нужда от професионално управление, за да не се случват конфликти на интереси и източване на евросредства в туризма. Тадаръков очаква след проверките да се окаже, че нередностите са много повече.

гледано: 3578   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Анализаторът Тихомир Безлов коментира, че заради злоупотребите по ПРСР финансирането изтича „в канала“, заради построените стадиони или плувни басейни в села с по стотина старци и къщи на хора, които така и не ги отключват.

Един от проблемите е темата с консултантите, каза той пред NOVA. „Този консултантски слой стои винаги извън прожекторите. Имате много европейски оперативни програми и те са обрасли с консултанти. Големият проблем е, че тези консултанти са в администрацията, излизат от администрацията, правят консултантски фирми”, каза Безлов. „Когато наближат избори, започват да преразпределят картите”.

Вторият важен въпрос по темата, според Безлов, е добавената стойност на проектите. „Аз съм много скептичен, че ще се стигне до наказателна отговорност. Може би в крайни случаи, с поставени лица. Обикновено се правят корекции, връщат се пари”, коментира експертът.

„Когато се включват мерки в ПРСР, държавата трябва да гарантира, че може да контролира изпълнението на тези мерки по законосъобразен начин, което нашата държава не прави. Второ – трябва да се проследи механизмът и каква е ползата от тези програми”, заяви пред NOVA Юлиана Николова от портал „Европа”. „Всички ние ще платим от бюджета с данъците си за виновните”, заяви тя.

*Новината е допълнена в 11:30 ч.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
Sakamano до: moronic-masonic
преди 2 години
Шестте прилагателни пред *** ти развалят стила.Моят съвет е - не слагай повече от две.
6
 
3
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
До 2030-та разграбената отвсякъде и разпадаща се кретено-масоно-милиционеро-мафиото-мутрено свинска *** ще остане един град смехономика, основно чуждестранни мултимилионни сателитни кретено-масонски компании, които изнасят печалбите си в чужбина и не плащат ДДС, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник/бойкочарник, до 3 години балончето от заеми, субсидии и еврофондове, от което се облажиха малцина и което създаде изкуствен ръст на хартия в икономиката от около 3% ще изпишика, до 2025-та малкия и средния бизнес на българите масово ще фалира, те няма как да може повече да издържат тази свинска тежест и безкрайни кражби и злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както и да запълват всички дупки след тях, след десетина години пари за бюджет ще ги събирате на *** от техните поколения, бизнеси, дейности и предприятия работещи на светло в ромските махали, сиреч на *** от ***, както са основен електорат на всяка управляваща партия досега, така и ще са ви основна средна класа в бъдеще, особено важи за общините в провинцията. Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!

Още от Европроекти
ЕК ще разглежда поне два месеца българския План за възстановяване