IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Турция отчитат първи спад от 19 месеца насам

Свиват се продажбите на горива и телекомуникационно оборудване, но растат покупките на дрехи и обувки

11:55 | 19.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът на продажбите на дребно в Турция е намалял за първи път от повече от година и половина насам през септември, показват предварителни данни на Турския статистически институт, цитирани от Business Insider.

Продажбите на дребно са се свили с 3,4% на годишна база след увеличение с 1,5% през август. Предишният път, когато беше отчетено понижение, беше през февруари 2017 г. с 1%.

На месечна база според сезонно коригираните данни спадът през септември е дори още по-голям – с 4,6% при ръст ръст от 0,2% през август.

При вглеждане в детайлите се вижда, че през септември е намалял обемът на продажбите на автомобилни горива с 4% (при ръст с 1,2% през август) и на нехранителни продукти – с 8,3% (при спад от 0,5% през август). Покупките на компютри, книги и телекомуникационно оборудване намаляват с 16,1% през септември.

Наблюдава се обаче бързо нарастване при покупките на дрехи и обувки – с 22,9% при повишение с 2,8% през август.

В началото на ноември в последния си доклад от Moody’s Investors Service посочиха, че на Турция ѝ предстои драстично свиване на икономиката през идните тримесечия на фона на забавяне на растежа при развитите и нововъзникващите пазарни икономики. Според агенцията турската икономика по всяка вероятност ще се свие през първата половина на следващата година, тъй като отслабената лира и увеличаващите се разходи по заеми ще започнат да дават отражение.

Турската инфлация гравитира около най-бързия си темп на ускоряване от идването на президента Реджеп Ердоган на власт преди 15 години, а двуцифрената инфлация, стръмното покачване на разходите по заеми и ограничените банкови кредити вероятно ще натежат върху покупателната сила на домакинствата, на частното потребление, както и на инвестициите, посочиха още от Moody’s. 

Очакванията на Moody’s за турската инфлация са да остане двуцифрена и през 2020 г. Тя се ускори до 25,2% през октомври, тъй като слабата лира продължава да подхранва ръста на цените.

По отношение на икономическия растеж агенцията очаква той да е в размер на 1,5% през 2018 г., но за 2019 г. прогнозите са за свиване от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Турция е с нарастващи страдания от щети от вредните намеси на Турската централна банка (ТЦБ).Спасението на Турция от катастрофална криза със съществена причина множество щети от вредните намеси на ТЦБ е възможно със защита срещу щети от ТЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още