Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хай-тек

Изкуствен интелект ще прогнозира водните конфликти по света

Целта е да се стигне до по-ранното им разрешаване или избягване

Изкуствен интелект ще прогнозира водните конфликти по света

Снимка: Архив Ройтерс

Изкуствен интелект може да прогнозира къде ще възникват конфликти заради липса на вода година по-рано и ще позволява предприемането на действия за превенцията им, твърдят учени, цитирани от Ройтерс.

Инструментът за ранно предупреждение, който следи запасите от вода по света и ги смесва със социални, икономически и демографски данни, за да посочва потенциални кризи, се разработва от базираната в Холандия инициативата Water, Peace and Security (WPS).

По време на тестовете системата е прогнозирала повече от три четвърти от свързаните с водата конфликти във Вътрешната делта на Нигер в Мали, посочват от WPS, която планира да пусне проекта глобално тази година.

“Искаме да засичаме конфликтите достатъчно рано… а след това да се включим в процес на диалог, който да адресира тези конфликти - в идеалния случай да ги смекчи или разреши”, твърди Сузане Шмейер от IHE Delft Institute for Water Education, който води WPS.

Климатичните промени често се отразяват на водата - от засушавания до покачването на морското равнище, което от своя страна може да подхвани сблъсъци за намаляващите ресурси и да принуди хората да мигрират от родните си райони.

Предишните опити за прогнозиране на кризи често са се проваляли, защото причините за конфликтите са много разнообразни и могат да бъдат локално специфични.

WPS твърди, че инструментът е крачка напред, тъй като обединява прогреса в областта на дистанционното наблюдение, машинното самообучение и обработката на големи масиви от данни, за да предостави предупреждения, спрямо които да се действа.

Системата ползва данни от сетелитите на NASA и Европейската космическа агенция, които следят водните ресурси по света.

След това анализира информацията с данни от правителствата, международните органи и организациите по проучвания, за да идентифицира горещите точки на потенциални конфликти.

“Машинното самообучение може да засече модели от данни, които хората не могат”, посочва Чарлс Айсланд от World Resources Institute, който също работи по системата.
 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хай-тек
Американците ще предпочетат смартфоните пред телевизията през 2019 г.