IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският производител на смартфони Oppo представи собствен чип

Компанията се насочва по-активно към сектора за полупроводници

14:42 | 14.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Adrienne Surprenant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

Китайският производител на смартфони Oppo представи разработен от нея чип. Това се случва в момент, в който хардуерната компания се насочва по-сериозно към сектора за полупроводници, предава Ройтерс.

Чипът, наречен MariSilicon X, подобрява изображенията при правене на видео и снимки със мартфон.

Той ще бъде произвеждан благодарение на 6-нанометровата технология на Tawian Semiconductor Manufacturing и ще бъде позициониран в предстоящата серия смартфони Find X, която ще бъде пусната на пазара в началото на 2022 г.

Oppo е един от основните брандове смартфони в Китай, който държи 21% от вътрешния пазар към третото тримесечие на 2021 г. по данни на Canalys.

Компанията е собственост на BBK Electronics, която притежава и Vivo – друга добре продавана китайска марка. Двете фирми се конкурират за клиенти, но имат припокриваща се верига на доставките.

Освен това и двете инвестират значително в сектора за чипове. В допълнение към MariSillicon X Oppo е разработила и чип за управление на енергопотреблението, който използва в някои от своите зарядни.

През септември Vivo обяви, че е разработила чип за обработка на сигнали за изображения, който ще ползва в телефоните си.

Усилията в сферата на полупроводниците съвпадат с тези на правителството да накара китайските компании да подкрепят местния сектор за чипове, който от десетилетия изостава спрямо този в Съединените щати и тези в икономиките от Източна Азия.

Нуждата от самодостатъчна индустрия за чипове стана по-ясна миналата година, когато Съединените щати наложиха санкции срещу базираната в Шънджън Huawei Technologies и ѝ попречиха да се сдобива с важни компоненти.

Мярката имаше тежък ефект върху бизнеса със смартфони на Huawei, както и върху вътрешното ѝ подразделение за чипове HiSilicon, което някога беше единственото китайско звено, правещо процесори за смартфони, можещи да се конкурират с Qualcomm.

Правителства и компании по целия свят се борят да подсилят производството си на чипове, след като глобалният недостиг на полупроводници се прояви в зората на кризата с Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още