Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Кризата в Huawei може да донесе сериозни проблеми за Европа

Nokia и Ericsson изостават по отношение на 5G технологията, а хардуерът им е и по-скъп

Кризата в Huawei може да донесе сериозни проблеми за Европа

Снимка: Архив Ройтерс

Най-късно когато лицето на Рън Дзенфей се появи на телевизорите, публиката разбра, че нещо не е наред. Никога досега основателят на Huawei, сега на 74 години, не даваше интервю по телевизията. Сега обаче на репортер от китайската държавна телевизионна компания CCTV бе позволено да разпитва шефа на технологичната компания от Шънджън пред камерата.

Комуникационният отдел на компанията му го бил принудил да го направи, признава той по-късно. Та Дзенфей отговори на редица въпроси, като например дали неговата компания ще бъде бойкотирана заради обвиненията в шпионаж в Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия. „Те биха били глупави и ще загубят пари, ако не купуват нашите продукти", казва той.

Но компанията му е под силен натиск, който идва предимно от САЩ. Тези, които използват Huawei, рискуват китайската държава да получи достъп до техните мрежи, например чрез задни врати в софтуера на компанията. Така грубо звучи обвинението. Това е предположение, страх, няма доказателства. Въпреки това от месеци щатското правителство натиска съюзниците си да се откажат от технологията на китайците. 

Така или иначе според експерти Huawei е заплашен от сериозна икономическа опасност. Дан Уан, например, от независимата пекинска аналитична компания Gavekal Dragonomics, казва пред германския Die Welt, че „Обвиненията - финансови измами, кражби на бизнес тайни, конспирация, възпрепятстване на съдебната система и нарушения на санкциите - са подобни на тези, прилагани за две други китайски технологични компании миналата година. Очаква се да бъде въведен контрол върху износа на САЩ, който ще застрашава оцеляването на Huawei".

Още по темата

Така компанията е застрашена от подобна съдба, която имаше друг голям китайски концерн - ZTE от миналата година.  Макар че от компанията от  Шънджън да твърдят, че са проиграли такъв сценарий и са много по-независими от  ZTE по отношение на производството, това не е точно така. Това е вярно, но само отчасти. Huawei разработва свои собствени процесори в рамките на дъщерната HiSilicon. Но тя не може да ги произвежда сами, а ги дава за производство на поддоставчици като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). И все още купува повечето от чиповете за мрежовия бизнес, например от Broadcom. Също така в бизнеса със смартфони Huawei зависи от САЩ. Всеки телефон на Huawei е задвижван от операционната система Android. Huawei няма алтернатива за това.

Но всичко това има още един аспект. Ако компанията попадне в SDN списъка („special designated nationals“), то всеки, който прави бизнес с нея, може да бъде санкциониран от САЩ. А това ще има сериозни негативни последици за Европа.

В телекомуникационната индустрия такъв подход би довел до истинско земетресение. Huawei оперира в 170 страни и територии и твърди, че снабдява 45 от 50-те водещи доставчици на телефонни услуги. Групата е не само най-големият доставчик на мрежово оборудване в света, но и вторият по големина производител на смартфони след Samsung. А в областта на технологиите за 5G  Huawei се счита за лидер и вече има договори за изграждане на поне 30 търговски мрежи.

Ако технологията на Huawei вече не е налична, 5G експанзията ще се забави с една до две години, твърдят експерти пред Die Welt. Двамата европейски конкуренти Ericsson и Nokia все още изостават. Но има и още нещо – технологиите им са по-скъпи.

Шефът на Vodafone Ник Рийд например обяви, че ще „спре" използването на технологията на Huawei в основните мрежи на групата, докато не бъде постигнато политическо споразумение. Всеобхватна забрана на Huawei в Европа обаче той нарича финансов кошмар. По думите му такава би била голям проблем за Vodafone, но и за целия европейски телекомуникационен сектор. Всъщност само около 20% от разходите за разширяване на мрежите са за основната мрежа. По-голямата част отива в радиотехнологията на антените. Тук Huawei е осигурявала доминираща роля през годините.

И операторите в Европа приемаха това с благодарност. Техните инвестиционни сили бяха ограничени, включително чрез регулации, като например премахване на високите цени за роуминг. Ето защо не без основание анализаторската компания Stand Consults счита и ЕК отчасти виновна за доминирането на Huawei в мобилните мрежи в Европа. „За да се намалят разходите, европейските доставчици на телекомуникационни услуги преминаха от европейски производители като Ericsson, Nokia и други към китайските Huawei и ZTE”, се казва в проучване.

Конкурентите на Huawei в Европа Nokia и Ericsson изненадващо мълчат в рамките на дискусията за безопасността на технологиите от Китай. Има няколко причини за това. Технологични и стратегически. Huawei поддържа редица лаборатории за сигурност в Европа. Във Великобритания една такава се контролира съвместно с британските тайни служби. Там Huawei разработва софтуерния си код. В Бон Федералната служба за информационна сигурност и мрежовите оператори могат да получат представа за софтуера и да тестват продуктите. През март ще бъде открита следващата лаборатория - в Брюксел. Никой все още не е доказал, че има врата, която може да се използва от китайската държава за шпионаж.

От друга страна, европейските конкуренти на Huawei поддържат центрове за изследвания и развитие в Китай и десетки свои клонове. В случая на Nokia например има около 15 000 служители в Китай, около два пъти повече, отколкото в родната Финландия. Ericsson има 12 000 служители в Североизточна Азия, която включва Китай, Япония, Южна Корея и Тайван. Иначе казано - конкурентите на Huawei се страхуват от нова ескалация почти колкото самият Huawei, тъй като за тях се увеличава рискът Пекин да ги изключи от китайския пазар. А това ще бъде пагубно за Европа.

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Хардуер

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 месеца
Дан Уан, например, от независимата пекинска аналитична компания Gavekal Dragonomics, WTF???

Още от Хардуер
ЕК стартира регулациите за полетите на дронове