IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори шанс за скрапа

В Германия вече се заражда истински пазар за IT втора употреба.

11:00 | 07.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Стоките в голямото сиво индустриално хале в бизнес парка на Етлинген край Карлсруе са добре и акуратно подредени, но безполезни. Лаптопи и смартфони, от които собствениците им просто са искали да се отърват, са подредени тук със стотици, един над друг и един до друг: сервизно оборудване от корпорации, чийто експлоатационен живот е изтекъл. Подредени, готови за бракуване и нарязване на скрап. Ако не беше Даниел Бюхле. Той е ръководител на компанията AfB и се грижи за всички тези неща. „Повечето устройства могат да бъдат ремонтирани без особени усилия, така че да могат да се използват години наред", казва той. „Това е полезно за портфейла, полезно е и за околната среда“.

AfB е един от малкото доставчици на услуги, които удължават живота на IT оборудването - и по този начин се противопоставят на доминиращата тенденция в индустрията. Средният полезен живот на цифровия хардуер намалява: Според проучване на Техническия университет в Берлин смартфоните се използват средно само 2,7 години, а преносимите компютри - четири години; според GfK преди десет години този показател за мобилните компютри е бил 5,1 години, пише в свой анализ WirtschaftsWoche.

„Обикновено за компаниите е много по-евтино да купуват нови устройства като компютри или принтери, отколкото да ремонтират повредени стари устройства", казва Тобиас Шлайхер, който провежда изследвания в областта на кръговата икономика в Öko-Institut във Фрайбург.

Електронните отпадъци в Африка

Повечето уреди, които се изхвърлят, попадат на боклука или на пазара на употребявани уреди в по-бедните страни. Вярно е, че износът на дефектни уреди е забранен, тъй като те се считат за електронни отпадъци. Но: „Границите са променливи, например при функциониращите стари уреди, които се повреждат скоро след износа и след това се озовават на сметищата в южните страни", казва Шлайхер.

Но тази стратегия става все по-трудна както за производителите, така и за компаниите. Производителите се сблъскват с по-строги разпоредби за рециклиране, а в същото време суровините стават все по-оскъдни, което прави рециклирането по-привлекателно. Компаниите, от своя страна, страдат от нарастващите разходи за придобиване и поставят под въпрос циклите си на използване. Ето защо компании като AfB вероятно ще се развиват добре в бъдеще: Там те ще демонтират оборудването, което вече не може да бъде ремонтирано, вместо да го раздробяват. „По този начин можем да използваме повторно и отделни резервни части", казва шефът на AfB Бюхле. Например чипове памет от бракувани компютри, които доставчикът на услуги използва, за да подобри други лаптопи - и така удължава техния полезен живот. Проблемът е, че много малко компании знаят за това. От една страна, защото дизайнът на повечето устройства все още не е ориентиран към рециклиране и повторна употреба. От друга страна, много корпоративни клиенти просто не разглеждат използваните ИТ като алтернатива.

Circulee, базиран в Берлин стартъп, основан през януари 2022 г., иска да промени точно това. Двамата ръководители на дружеството Томас Грос и Дейвид Блок получават големи количества лизингови вноски от дружеството майка CHG Meridian, доставчик на IT услуги от Вайнгартен в Баден-Вюртемберг. Тези устройства - предимно лаптопи, смартфони и таблети - са средно на две до три години. ÄЧрез тестване, почистване и пренастройване на операционната система продължителността на живота може лесно да се удвои", казва съизпълнителният директор Грос.

Просто като нова стока

Circulee възнамерява да се обърне по-специално към малките и средните предприятия: „Ние ги улесняваме поне толкова, колкото ако купуват нова стока от търговец на едро на компютри", казва съизпълнителният директор Блок, който се е отчайвал точно от това като IT мениджър, когато е искал да закупи компютри втора употреба за своя работодател по онова време. Грос и Блок обещават на клиентите си икономии между 30 и 50 процента.

Докато Circulee се концентрира върху до голяма степен автоматизирано почистване и повторно инсталиране на използваното оборудване, AfB ремонтира стоките си ръчно. Бюхле разказва, че сървърите от центровете за данни могат лесно да бъдат подновени чрез подмяна на твърдите дискове - и препродадени. Но: „фирмите все още предават своите IT за изхвърляне, защото още не познават възможностите за повторното им производство“. Поради това AfB сключи споразумения с Rewe, Siemens и различни банки за получаване на компютрите, смартфоните и принтерите, от които вече не се нуждаят.

След това те се ремонтират от около 600 служители в 20 обекта в пет държави. Служителите преглеждат и проверяват всички устройства и унищожават всички данни, съхранявани на тях. Технологията, която може да бъде възстановена, се почиства и получава нови резервни части. Миналата година AfB е обработила почти половин милион устройства, като почти две трети от тях са били препродадени или дарени - например чрез собствените ѝ физически и онлайн магазини.

Всички устройства, които не могат да бъдат препродадени, се разглобяват на отделни части и се предават на фирми за суровини, като Umicore в Белгия, където се извличат различни суровини като желязо, алуминий, злато, сребро или мед. „Единствените неща, които попадат в боклука", казва Бюхле, като намигва, „са остатъците от храна в столовата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още