IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС иска фиксиране на средствата по пера в бюджета на НЗОК за 2019 г.

Годишно от бюджета на Националната здравноосигурителна каса по 20-30 млн. лв. се пренасочват между различни пера

14:32 | 20.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-малко по 20-30 млн. лв. от годишния бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се пренасочват между различни пера и тази порочна практика позволява дефицити да се покриват със средства за медицински дейности. Възможността да не се ползват по пердназначение средствата е голяма, каза на пресконференция председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Той посочи, че от съсловната организация настояват през 2019 година да не се дава възможност за прехвърляне на средства от перо в перо и това да бъде записано в Закона за бюджета на НЗОК.

В момента проектът на закон предстои да се гледа на второ четене.От БЛС са притеснени от факта, че между първо и второ четене на Закона за бюджета на НЗОК липсва основен текст, според който трябва да бъде премахната възможността да се прехвърлят средства от параграф в параграф, така че гласуваните вече средства да бъдат използвани само по предвидените дейности в съответното направление. Поради прехвърляне на средствата, се лишават пациенти в доболничната помощ, посочи д-р Маджаров.

В писмо до всички отговорни институции, включително министър-председателя Бойко Борисов, БЛС изразява остро недоволство от липсващия текст в законопроекта. 

Според д-р Маджаров само това е начинът да се осигури спокойствие в съсловието и сред пациентите.

Тези неусвоени средства са в най-чувствителните сектори като първичната извънболнична помощ, обясни председателят на съюза. Той допълни, че всяка година в периода август-септември трудно се усвояват парите за извънболнична помощ, а след това се прехвърлят към централното управление. Всяка година минимум 20-30 млн. лева се пренасочват към други дейности, заяви д-р Маджаров. По думите му и тази година в първичната извънболнична помощ ще останат неусвоени близо 7 млн. лв.

БЛС настоява предложението за фиксиране на средствата по параграфи да се запише в Закона за бюджета на Здравната каса.

От БЛС настояват също да бъде смекчена административната тежест на изпълнителите на медицинска помощ във всички сектори.

"Далеч сме от времето, в което със средствата на НЗОК можем да постигнем добро и качествено здравеопазване", посочи д-р Маджаров. Със заложеното финансиране в настоящия бюджет БЛС цели подобряване на профилактиката. 180 млн. лева ще се дадат за външни болници, а в същото време ни очакват около 40 дела за надлимитна дейност в резултат на минали политики, коментира той.

От съсловната организация са на позиция, че вторичният профилактичен преглед за рисковите групи пациенти трябва да се отмени поради невъзможност да се изпълнява тази разпоредба. И досега едва 40% от хората се явяват на профилактичен преглед, каза д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

Преговорите по Националния рамков договор между БЛС и НЗОК ще продължат до 29 ноември, когато документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. От съсловната организация настояват договорът да влиза в сила от 1 януари. Представителите на ръководството на БЛС не коментираха какви предложения, свързани с промени в цените и обемите на медицинските дейности обсъждат с НЗОК по време на преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още