IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли партизански войни в БСП преди евроизборите?

Можехме да си спестим това, което си причинихме, заяви Станишев

10:21 | 15.04.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Никога не е имало такова напрежение в БСП при подредба на листи за Европейския парламент. Това мнение изказа пред Нова лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

След 10-часови инфарктни дебати в неделя евролистата на БСП беше сериозно променена. На практика пленумът на БСП бламира Корнелия Нинова и пренареди нейната листа. Водач на листата остава Елена Йончева, но Сергей Станишев също намери място в нея  - пето.

„Резултатите от пленума не са бламиране на лидера. Когато нещо се прави на инат, се получава отпор. Националният съвет са хора, зрели с политическа отговорност, можехме да си спестим това, което си причинихме”, каза Станишев.


Той обяви, че ако не беше станал част от листата, щеше да бъде затруднена работата му в ПЕС. За Елена Йончева Станишев заяви, че й е благодарен за подкрепата. „Имам какво да дам, Елена има какво да даде”, коментира лидерът на ПЕС.

Що се отнася до лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че след пренареждането на листата отговорността вече е на Изпълнителното бюро, Станишев заяви, че „това е най-малкото несериозно” и е казано „под въздействията на емоции“. 

„Не съм първи, не съм втори – пети съм. Дали ще бъда в ЕП, ще решат хората. Важното е, че Националният съвет влезе в ролята на коректив на ръководството”.

Президентът на ПЕС призова шефа на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който влезе на четвърто място в червената евролиста, да покаже повече ангажираност към БСП като партия, за да го приемат хората като част от нея.

Няма разцепление на БСП, напротив - всеки намери своето представителство. След това заседание Националният съвет партията ще излезе единно в кампанията за европейски избори, каза за БНР Весела Лечева - член на Изпълнителното бюро на левицата и зам.-председател на парламентарната група на партията.

Лечева сравни листата, предложена от Нинова и тази, която избра  Националният съвет, и обяви, че новите имена са само две.

Георги Божинов от Националния съвет на БСП и дългогодишен депутат, заяви пред националното радио: „Партиите, които предстои да умрат, не се съпротивляват на грешното, не спорят, съгласяват се с някакъв лидер. Така си отиде ДСБ, така си отиде НДСВ, така си отиде СДС. Ние не сме готови да умираме. Когато има грешки, когато има неща, с които не сме съгласни, го казваме високо и ясно“.

„Листата, която предложи Корнелия Нинова, беше логична и с баланс на различни типове личности. В крайна сметка  младите хора показаха, че в БСП имат своята подкрепа и получиха избираеми места“, каза пред БНТ Димитър Данчев от БСП, който е и кандидат за евродепутат в листата.

Според него изводът от вчерашното гласуване на Националния съвет на партията показва, че в нея царува демокрацията. Данчев отхвърли твърденията, че Корнелия Нинова е била бламирана.

Той прогнозира, че БСП може да получи седем депутатски места след изборите на 26 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
До 3Виж Изобщо не ме интересува кои им редил листата Не харесвам тази партия Б С П / БКП и знам че идвамата са лицемери И Станишев и Нинова Казвам само че след като прехвърли отговорноста за европеиски те избори на Изпълнителното си бюро ще се откаже ли от позитивите ако все пак Б С П спечели изборите за Е П С един глас но ги спечелизбори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 5 години
ЛЮСИ , Ако не си разбрал листата я нареди СТАНИШЕВ и в тази листа са изписани имена на създаденият от Принц КИРИЛ Милениум Клуб България !!Зам. председателката на този клуб от МЛАДИ ЮПИТА е третата в листата на БСП - Цветелина Пенкова !!Според Станишев тя е ЧЛЕН на БСП , но според изказванията филмирани на 16.02.2019 година в ДНЕС ДИР БГ - Цветелина Пенкова е заместник-председател на Милениум клуб България, а не на БСП както подвежда електората Станишев!!!За нас гласоподавателите е редно да бъде изяснено - КОГО В ЛИСТАТА НА БСП ПРЕДСТАВЛЯВА ТОВА МЛАДО МОМИЧЕ - КЛУБ ВЪЗРАЖДАНЕ НА ПРИНЦ КИРИЛ ИЛИ БСП?!!МИСЛЯ, ЧЕ ТОВА ДЕТЕ НЕ Е ЧЛЕН НА БСП, но се надявам някой читав журналист да повдигне завесата и установи партийната принадлежност на Пенкова. Това е много важно защото в листата на БСП тя е от квотата на ПАРТИЯТА!!!АКО СТАНИШЕВ Е ИЗЛЪГАЛ Е РЕДНО ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА И НАПУСНЕ НЕ САМО ПАРТИЯТА , НО И ПЕС!!!МЕСТО ЗА ЛЪЖЦИ И ИЗМАНИЦИ В ПОЛИТИКАТА НЯМА!НУЖНИ НИ СА ХОРА С ВИСОК МОРАЛ И ОТГОВОРНОСТ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 5 години
За да разберем какво се случва в БСП ще трябва да прочетем статията : "Юпитата на княз Кирил ще играят на евроизборите" !!!!Та Княза си е отгледал второ поколение МЛАДИ ЮПИТА събрани под покрива на "Милениум Клуб България чиито ЗАМ ПРЕДСЕДАТЕЛ е третата в листата на БСП - Цветелина Пенкова !!!!!!!!!!!!!!!!!!КАТО ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ИЗЯСНИМ ВЪПРОСА : На кого е член Цветелина Пенкова - на БСП ли както твърди СТАНИШЕВ , или на ЦАРСКИЯ КЛУБ МИЛЕНИУМ ??СПОРЕД СТАНИШЕВ ТЯ Е НА БСП!! АКО Е ТАКА ОТКОГА Цветелина Пенкова е станала "наша" другарка или може би ДРУГАРИТЕ ОТ БСП И ЦАРСКИТЕ ХОРА СА НАПРАВИЛИ ТАЙНА ЗАВЕРА ЗА КОЯТО НИЕ ПРОСТОСМЪРТНИТЕ ДОРИ НЕ ПОДОЗИРАМЕ?!!Кажи СТАНИШКО чий член е Цветелина Пенкова - на БСП или на царския клуб на принца "МИЛЕНИУМ" ??Не сме забравили как в ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СТАНИШЕВ ролята на ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ се изпълняваше от неговият "УЧИТЕЛ" както той нарече САКСКОБУРГГОТСКИ!!И ОЩЕ НЕЩО: От Декларащията до КОНТИ подадена от вторият в наредената от Станишев ЕВРОЛИСТА НА БСП се чете нещо интересно - Петър Витанов е посещавал Брюксел със средства в чието плащане е посочен самият СТАНИШЕВ !!Т.Е. Петър Витанов е избор отново на СТАНИШЕВ !!!ЗАГУБА НА БСП НА НАСТОЯЩИТЕ ЕВРОИЗБОРИ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА НИНОВА ДА ИЗРИНЕ ОТ ПАРТИЯТА ВСИЧКИ ЧУГУНЕНИ ГЛАВИ КОИТО ВЪРВЯТ КАТО СТАДО СЛЕД МЕНТОРИТЕ СИ. ВРЕМЕ Е ТАЗИ ПАРТИЯ ДА ИЗПРАВИ САМА ПРЕД ПРОКУРАТУРАТА ХОРАТА КОИТО ПОДПИСАХА ДОГОВОРИТЕ ЗА ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ С АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ И ЗАГРОБИХА МИЛИОНИ НИЩО НЕПОДОЗИРАЩИ БЪЛГАРИ ПРЕВЪРНАТИ В ДЛЪЖНИЦИ НА ТРИДЕСЕТ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ!МИСЛЯ, ЧЕ НИНОВА Е РЕШИТЕЛЕН ЧОВЕК И Е ВЪПРОС НА БРОЕНИ МЕСЕЦИ ДА УРЕЖЕ ПРЕЦЪФТЯЛАТА ОТ ПАРТИЙНИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ АСМА НА БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
Тази умница Нинова след като прехвърли отговорността за изборите върху Изпълнителното бюро ще се откаже ли от позитивите ако все пак Б С П спечели европеиските избори Може с един глас но ги спечели Попитайте я директно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още