Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Караниколов: 95% от финансираните от ББР предприятия са малки и средни фирми

Преките чуждестранни инвестиции растат, заяви министърът на икономиката

Караниколов: 95% от финансираните от ББР предприятия са малки и средни фирми

Снимка: Архив Ройтерс

Финансираните от Българската банка за развитие (ББР) предприятия са в 95% малки и средни фирми, заяви по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Емил Караниколов.

„В дейността си ББР поставя специален фокус върху кредитирането на малки и средни предприятия (МСП), микро- и стартиращи компании. Със своите заеми, микрокредити, микролизинг и портфейлни гаранции както директно, така и индиректно, чрез дъщерните дружества от групата на ББР, Национален гаранционен фонд, микрофинансиращия инситут JOBS и търговски банки партньори, групата финансира малкия и среден бизнес“, заяви министърът. 

Още по темата

Той посочи, че към края на 2018 г. делът на финансираните МСП надвишава 95% от общия брой на кредитополучателите, получили финансиране, предоставено пряко или индиректно от групата на ББР.

Към 31 декември 2018 г. размерът на активите на банката достига 3,2 млрд. лв. при 2,4 млрд. лв. в края на 2017 г.

Караниколов припомни, че ББР осигурява ресурс и по Плана „Юнкер“ и работи с Националната програма за енергийна ефективност.

По време на парламентарния контрол Караниколов отчете положителна тенденция за нарастване на преките чуждестранни инвестиции в България.

Той се позова на прогнозни данни на БНБ, според които преките чуждестранни инвестициите за 2018 г. по първоначална прогноза възлизат на 1,532  млрд. евро, а според най-новата прогноза са 1,74 млрд. евро.

Министърът обърна внимание на коригираните данни за 2017 г. Първоначално се смяташе, че тогава преките чуждестранни инвестиции в България са били 1,39 млрд. евро, но сега по по последна информация те са над 2,3 млрд. евро.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро